Odluka u nedjelju

Predizbori na francuskoj desnici: U prvom krugu favoriti su Sarkozy, Juppe i Fillon

Hina

Alain Juppe / Reuters

Alain Juppe / Reuters



PARIZ Tko će biti kandidat francuske desnice na predsjedničkim izborima 2017. godine? Dilema će se početi rasplitati u nedjelju kada se održava prvi krug predizbora u kojem postoje tri favorita: bivši predsjednik Nicolas Sarkozy i dvojica bivših premijera, Alain Juppe i Francois Fillon.


Ulog je veći od stranačkih predizbora. S obzirom na to da je ljevica u rasulu, kandidat koji će braniti boje desnice ima velike izglede da pobijedi na predsjedničkim izborima koji se održavaju za manje od šest mjeseci, jer će mu jedina ozbiljnija suparnica najvjerojatnije biti čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, nošena na krilima pobjede kontroverznog Donalda Trumpa u SAD-u.


Nakon dvomjesečne kampanje na terenu i tri televizijske debate koje su protekle u rukavicama, izdvojila su se trojica od sedmero kandidata i čini se da su jedini koji bi se mogli probiti u drugi krug 27. studenoga.




Favoriti u anketama već mjesecima, bivši premijer Alain Juppe i bivši predsjednik Nicolas Sarkozy na čelu su utrke, a u korak ih prati Francois Fillon i situacija je jako napeta.


»Najavljivalo se dvoboj, no događa se troboj«, rekao je Jerome Jaffre, direktor Centra za ispitivanje javnog mnijenja, za konzervativni list Le Figaro.


List primjećuje da je Fillon dostigao Juppea i Sarkozyja nakon objave nove knjige »Pobjeda nad islamskim totalitarizmom«.


Dugo u pozadini, taj diskretni Sarkozyjev premijer od 2007. do 2012. u mjesec je dana više nego udvostručio svoju potporu, ako je suditi po anketama. Sada više ne zaostaje puno za bivšim predsjednikom države, koji ima potporu od oko 30 posto, kao i Alain Juppe, čija se prednost zadnje vrijeme malo istopila.


Nakon zadnje prilično konfuzne debate u četvrtak, rezultat je tim teže predvidjeti što je ovo prvi put da francuska desnica organizira predizbore, po uzoru na ljevicu i Zelene.


Glavna nepoznanica je odziv, a predviđanja se kreću od dva do četiri milijuna birača. Sudjelovati mogu svi Francuzi s pravom glasa koji uplate dva eura, pod uvjetom da potpišu izjavu kojom potvrđuju da dijele »republikanske vrijednosti desnice i centra«.


No s obzirom na ulog koji je u igri, neki simpatizeri ljevice i krajnje desnice mogli bi se osjetiti pozvanima da glasuju kako bi utjecali na rezultat.Politički analitičari su stoga oprezni.

»Promjena strane biračima je lakša unutar iste političke obitelji: kandidata možete promijeniti, a da ne promijenite svoja uvjerenja«, rekao je Jaffre.


Više odlučuje stil nego program


Politički programi trojice favorita su slični u najvažnijim pitanjima. Svi se zauzimaju za jačanje unutarnje sigurnosti i nadzora europskih granica, smanjenje poreza i javne uprave te drastično ograničenje imigracije.Veći utjecaj na ishod imat će njihov stil. Ističući svoju energičnost i čvrstu ruku, iskustvo šefa države i neke neumoljive prijedloge kao što je ukidanje prava na okupljanje obitelji imigrantima, Nicolas Sarkozy nastoji osvojiti tvrdu jezgru Republikanaca.Umjerenijim stavovima i željom da ujedini Francuze, Alain Juppe okuplja oko sebe umjereniju desnicu i centriste.

Popularan u poslovnim krugovima, Francois Fillon igra na kartu nepopustljivosti s radikalnim gospodarskim programom i konzervativnijim mjerama kad je riječ o društvenim pitanjima.


Premda su njihova televizijska sučeljavanja protekla u rukavicama, pristaše trojice kandidata često nemaju obzira. Prozvan »Ali Juppe«, bivši premijer optužen je da simpatizira muslimanske fundamentaliste, dok je Sarkozy proglašen »mini-Trumpom«.


Dvojbeno je i hoće li glasovanje biti regularno, s obzirom na to da interno glasovanje 2012. prate optužbe za prevare. Zbog toga je zabranjeno dati glas preko ovlaštenog posrednika, a formirano je i posebno tijelo za nadzor. Nekoliko kandidata namjerava i paralelno prebrojavati glasove, a neki pozivaju svoje pristaše da na dan glasovanja budu na povećanom oprezu.