5.000 gostiju i uzvanika

Povodom inauguracije srbijanskog predsjednika Vučića priređena svečanost, nazočna i hrvatska predsjednica

Hina



BEOGRAD U Beogradu je u petak navečer počela svečanost u povodu inauguracije srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, a ceremoniji u Palači »Srbija« nazoči više od 20 šefova država i vlada, te visokih međunarodnih dužnosnika, među kojima je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom dočekuje visoke goste i uzvanike, a potom se očekuje njegovo obraćanje u povodu stupanja na dužnost šefa države.


Prema ranijim službenim najavama, očekuje se oko 5.000 gostiju i uzvanika iz zemlje i svijeta, diplomatskog zbora, predstavnika političkog i javnog života, a skup je ocijenjen kao »najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednja gotovo četiri desetljeća«.




Svečanost prate iznimne mjere sigurnosti, a neki od čelnika iz regije i svijeta imaju i dodatno osiguranje, a o svima će brinuti najelitnije jedinice vojske i policije.


»Nazočnost velikog broja dužnosnika iz regije i svijeta govori o interesu za Srbiju kao stabilnog partnera u regiji i Europi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike suradnje, uživa«, prenijeli su beogradski elektronički mediji izjave analitičara i visokih srbijanskih dužnosnika.


Za praćenje inauguracije i pratećih događaja akreditirano je više od 500 domaćih i stranih novinara, kamermana i fotoreportera i nekoliko desetaka redakcija, agencija i televizijskih kuća.


Vučić je dužnost šefa države službeno preuzeo svečanom prisegom 31. svibnja u Skupštini Srbije nakon pobjede s 55,03 posto osvojenih glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2. travnja.