Afrika

Povijesni trenutak u borbi protiv bolesti: Započinje cijepljenje djece protiv malarije

P. N.

Reuters

Reuters

Više od 36 tisuća djece u tri će afričke države primiti prvo cjepivo protiv malarije.



Svjetska zdravstvena organizacija je ovog utorka objavila da će više od 36 tisuća djece u tri afričke države primiti prvo cjepivo protiv smrtonosne malarije, prenosi Articles A Plus. 


Tijekom kliničkih testiranja, cjepivo je uspješno spriječilo malariju u četiri od deset slučajeva. To bi značilo veliki pomak u borbi protiv bolesti koja godišnje ubije oko 435 tisuća ljudi, što je čini jednom od najsmrtonosnijih bolesti na planeti.


„Vidjeli smo odlične koristi od mreža oko kreveta i ostalih mjera za kontrolu malarije tijekom proteklih 15 godina, ali napredak je stao – čak se i unazadio u nekim područjima.“ , kaže generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.




„Potrebna su nam nova rješenja kojima ćemo odgovoriti malariji, a ovo je cjepivo nada da ćemo uspjeti. Cjepivo ima potencijal spašavanja desetaka tisuća dječjih života“, naglašava dr. Ghebreyesus.


CNN javlja da je država Malavi već započela s cijepljenjem djece mlađe od dvije godine, a uskoro će krenuti i Kenija i Gana. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da malarija ubija jedno dijete svake dvije minute, a godišnje ih samo u Africi zbog bolesti premine oko 250 tisuća.


Novo cjepivo nazvano „Mosquirix“ stvoreno je prije više od trideset godina, ali tek je nakon desetljeća dugih testiranja, spremno za uporabu.


Smrti uzrokovane malarijom su se smanjile početkom 21. stoljeća zahvaljujući mrežama i sprejevima protiv komaraca, ali u posljednjih je nekoliko godina malarija ponovno uzela maha. Prema BBC-iju, znanstvenici vjeruju da su glavni uzrok tome komarci koji su postali otporni na većinu sredstava koja su ih trebala ubiti.


Alena Pance (Welcome Trus Sanger Institut) za CNN kaže da je potrebno još mnogo toga da bi se spasili dječji životi.„Važno je shvatiti da je 40 posto zaštite u Africi bolje nego nikakva zaštita. Naposljetku, ovo je jedino cjepivo koje se pokazalo uspješnim, a trebala su desetljeća da se razvije, stoga su ovo dobre vijesti“, prenosi Articles A plus.