Rusko-saudijski odnos

Povijesni sastanak Putina i kralja Salmana Sauda: Rusi i Saudijci dižu cijenu nafte

Nenad Hlača

Reuters

Reuters



MOSKVA Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je bio domaćin kralju Salmanu Saudu, čime je uspostavljen odnos rusko-saudijski odnos koji bi mogao biti ključan za određivanje svjetskih cijena nafte, ali i rješavanja sukoba na Bliskom istoku.


Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju, vodio je izaslanstvo u Moskvu na dogovor o zajedničkim investicijama vrijednim nekoliko milijardi dolara, pružajući potporu ruskom gospodarstvu pogođenom cijenama nafte i zapadnim sankcijama.


Javno nisu iznesena nikakva politička neslaganja, iako su Rusija i Saudijska Arabija na suprotstavljenim stranama u sirijskom građanskom ratu. Referirajući predstavnicima medija o susretu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov fokusirao se na zajedničke interese dviju zemalja. Rekao je da su se dvojica čelnika usuglasila o važnosti borbe protiv terorizma i poštivanja teritorijalne cjelovitosti država. Najvažnije postignuće sa sastanka je potpisivanje memoranduma o razumijevanju o kupnji raketnog sustava S 400 za protuzračnu obranu. Radi se o oružju koje Rusija prodaje isključivo prijateljskim zemljama zbog njegove velike učinkovitosti.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir istakao je da su sastankom dosegnuti novi horizonti u odnosima dviju zemalja koji se ranije nisu mogli ni zamisliti.




– Sigurni smo da će daljnje jačanje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan utjecaj na jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svijetu, rekao je al-Jubeir.