Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
28. veljače 2020.
Koncil

Povijesni dan u Kijevu: Utemeljuje se Ukrajinska pravoslavna crkva

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 10:49 2018-12-15T10:49:05+01:00

Ukrajinski pravoslavni svećenici u subotu će u Kijevu utemeljiti Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu čiju je autokefalnost u listopadu priznala Carigradska patrijaršija a Rusija tu odluku nazvala »katastrofom i raskolom«.

Carigradska patrijaršija u listopadu je priznala autokefalnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve, čime se prekida s 332 godine ruskog vjerskog tutorstva u Ukrajini.
Ruska Pravoslavna Crkva je odluku Carigradske patrijaršije, po hijerarhijskoj tradiciji najviše pravoslavne crkve u svijetu, nazvala »katastrofom i raskolom« i najavila da će s njom prekinuti euharistijske odnose.

Skup na kojem bi se trebale ujediniti tri ranije neovisne ukrajinske pravoslavne crkve održat će se u Kijevu u katedrali Svete Sofije. Posebni gost koncila bit će ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Uoči tog događaja, patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske Pravoslavne Crkve pozvao je vjerske vođe i svjetske čelnike da zaštite vjernike i svećenstvo u Ukrajini od progona.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.