Samit u Londonu

Povećano izdvajanje: NATO će do 2024. raspolagati s nevjerojatnih 400 milijardi dolara!

Hina

Jens Stoltenberg / REUTERS

Jens Stoltenberg / REUTERS



Čelnici NATO-a usvojili su u srijedu zajedničku izjavu u kojoj su ponovno potvrdili »trajne transatlanske veze«, unatoč napetostima na 70. obljetnicu saveza, prenose agencije.


»Potvrđujemo trajne transatlanske veze između Europe i Sjeverne Amerike…i naše svećano obećanje zapisano u članku 5. Washingtonskog ugovora da će se napad na jednu saveznicu smatrati napadom na sve nas«, piše u završnoj izjavi.


»Da bismo ostali sigurni, u budućnost moramo gledati zajednički«, istaknuli su čelnici 29 zemalja članica.




Uz to kažu da su svjesni »izazova« koje predstavljaju Kina i Rusija i pozivaju da se poduzmu »oštrije akcije« protiv terorizma.


U trosatnim razgovorima u Londonu riješili su nesuglasice s Turskom koja je blokirala obrambene planove NATO-a na Baltiku.


Na samitu su odobreni novi obrambeni planovi za Poljsku i za baltičke države, objavio je glavni tajnik Jens Stoltenberg, nakon što je Tuska zaprijetila da će ih blokirati ako saveznici ne pristanu da se kurdske snage na svejeru Sirije proglase terorističkima.


Stoltenberg nije objasnio kako je prevladan spor s Ankarom.


»Dobro je poznato da postoje razlike između članica o tome kako tretirati YPG«, rekao je Stoltenberg misleći na kurdsku skupinu na sjeveroistoku Sirije koja se zajedno sa zapadnim saveznicima borila protiv Islamske države.


Predsjednik Litve je kasnije izjavio da tuski predsjednik Tayyip Erdogan nije imao nikakvih uvjeta da prihvati obrambene planove.


»Nitko ništa nije tražio. Predsjedniku Erdoganu smo svi zahvalili na solidarsnoti«, rekao je Gitanas Nauseda novinarima nakon sastanka Erdogana s čelnicima Poljske i baltičkih zemalja.


NATO povećava borbenu spremnost i ulaže dodatnih 400 milijardi dolara do 2024.


Stoltenberg je također rekao da je NATO ispunio obećanje vezano za inicijativu po kojoj bi kopnene, zračne i pomorske snage brže odgovarale na prijetnje.


»Mogu objaviti da smo ispunili ono što smo obećali u vezi Inicijative o pripravnosti NATO-a«, izjavio je Stoltenberg dodavši da su se saveznici obvezali da će u roku 30 dana osigurati NATO-u 30 bataljuna, 30 zračnih eskadrila i 30 borbenih brodova.


Pohvalio je povećanje vojnih budžeta europskih saveznika i Kanade.


»NATO je najuspješniji savez u povijesti jer smo se mijenjali kako se svijet mijenjao«.


Iznio je podatak po kojem su te države od 2016. povećale izdvajanje za obranu za 130 milijardi dolara i da će taj iznos do 2024. narasti na 400 milijardi dolara.


Trump je često i oštro kritizirao članice, osobito Njemačku da nedovoljno plaćaju troškove zajedničke obrane.


Nakon rasprave koju je izazvala Macronova izjava o »moždanoj smrti« NATO-a, čelnici zemalja članica su se dogovorili da se izradi »relevantna ekspertiza i osnaži politička dimenzija NATO-a, uključujući konzultacije«.