Australke

Potvrđen identitet prvih žrtava erupcije vulkana na Novom Zelandu

Hina

Reuters

Reuters



Dvije žene, majka i kći iz Australije, prve su potvrđene australske žrtve erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, koja je u ponedjeljak odnijela najmanje šest ljudskih života, prenose mediji.


U erupciji vulkana na Bijelom otoku, udaljenom oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka, život su izgubile Julie Richards (47) iz Brisbanea i njezina kći Jessica (20), izjavio je prijatelj obitelji John Mickel za program Sky News.


Poginulih je zasad šestero, a pretpostavlja se da je još osam osoba preminulo na otoku, koji je još uvijek preopasan za posjet spasilačkih ekipa.




U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo 47 ljudi. Od toga 24 iz Australije, devet iz Sjedinjenih Američkih Država, pet je bilo novozelandskih državljana, četiri njemačka, te po dva iz Kine i Velike Britanije i jedna osoba iz Malezije.


Australska majka i kći na Novi Zeland otputovale su u ponedjeljak, te su se kući trebale vratiti za vikend.


Vulkan na Bijelom otoku, poznat pod nazivom Whakaari na maorskom, jedan je od najaktivnijih na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija. Sedamdeset posto vulkana nalazi se ispod mora. Vulkanolozi kažu da je vulkan izbacio pepeo i dim preko 3,5 kilometara u zrak, te su golemi oblaci dima bili vidljivi na Sjevernom otoku.


Posljednja smrtonosna erupcija dogodila se 1914., kada je poginulo 12 rudara.