Europski sud za ljudska prava

Poslodavac ima pravo nadzirati e-poštu zaposlenika

Hina

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

»Nije nerazuman poslodavac koji želi provjeravati izvršavaju li zaposlenici svoje profesionalne zadatke u radno vrijeme«, presudio je sud u Strasbourgu u utorak

BRUXELLES Poslodavac ima pravo uvida u elektroničku poštu svojih zaposlenika, a to uključuje i njihovu osobnu prepisku sa životnim partnerima, presudio je Europski sud za ljudska prava (ECHR) iz Strasbourga po tužbi iz 2008.Rumunjski državljanin Bogdan Mihai Barbulescu obratio se 2008. ECHR-u i u tužbi napisao da mu je poslodavac dao otkaz zbog privatnih poruka i time prekršio njegovo pravo na privatnost i razmjenu poruka s partnericom.

Kao inženjer zaposlen u odjelu prodaje od 2004. do 2007., Barbulescu je morao imati račun Yahoo Messenger kako bi odgovarao na upite klijenata. U srpnju 2007. bio je obaviješten da se njegove poruke nadziru nekoliko dana i da je prekršio propise tvrtke jer se istom e-poštom koristio za razmjenu privatnih poruka sa svojom zaručnicom.


»Nije nerazuman poslodavac koji želi provjeravati izvršavaju li zaposlenici svoje profesionalne zadatke u radno vrijeme«, presudio je sud u Strasbourgu u utorak.


Presuda je indikativna jer je objavljena u vrijeme kada brojne vlade i sudovi, nakon terorističkih napada poput nedavnih u Francuskoj ili u Turskoj, razmatraju kako uravnotežiti pravo na privatnost s potrebom da se zaštiti nacionalna sigurnost.




Neki su stručnjaci zaključili da će odluka suda zacijelo utjecati na buduće odluke sudova Europske unije.


»Po mojem mišljenju, sud je ovdje zauzeo vrlo slobodno stajalište«, smatra Tom De Cordier iz odvjetničkog ureda CMS DeBacker u Bruxellesu i ocjenjuje da »Zaposlenici ne bi iz te presude trebali izvlačiti opće zaključke«.


Claire Dawson iz odvjetničkog ureda Slater and Gordon u Londonu smatra da radnici moraju voditi računa o korištenju društvenih mreža i e-pošte na radnom mjestu.


»Neki poslodavci dopuštaju ‘razumno korištenje sustava tvrtke za osobne potrebe«, a neki »nameću potpunu zabranu. Savjet zaposlenicima je jasan: provjerite kakva je politika vašeg poslodavac i u skladu s time postupajte«.