Pritisak

Posljednje hrvatske udruge u Banja Luci pred gašenjem. Dali su im rok od 24 sata da isele

Boris Pavelić

Riječ je o „pritisku na Hrvate“, ne dvoji naš sugovornik. „Sadašnje su prostorije u središtu grada, nasuprot Narodne skupštine Republike Srpske ,koju čuva policija, ali su nam usprkos tome razbijali prozore. Što bi nam se tek događalo da iselimo nekamo u zapećak, van centra grada?“, pita Horvat.Toni Horvat.



„Hrvatski radiša“ i Hrvatsko pjevačko društvo „Nada“, posljednje hrvatske udruge u Banja Luci, pred gašenjem su jer ih gradska vlast do sutra u podne želi iseliti iz prostora u kojima djeluju, izjavio je danas za naš portal Toni Horvat, predsjednik banjalučkog „Hrvatskog radiše“.


Tako je, kaže, prestala djelovati i „Zajednica Hrvata u Banja Luci“, u sklopu koje su djelovala dva spomenuta društva. „Prije nekoliko godina, zajednica je od gradskih vlasti Banja Luke besplatno dobila prostor u središtu grada, za što se bila zauzela bivša hrvatska konzulica u Banja Luci“, objasnio je Horvat. „No na kraju je ispalo da zajednica mora plaćati 650 konvertibilnih maraka PDV-a na najam koji nije plaćala. U početku smo plaćali taj porez, ali nedostajalo je novca, pa se zajednica zbog toga na kraju i ugasila“, objasnio je Horvat, koji nas je nazvao da upozori na problem.


„Evo baš su sad bili iz gradske uprave i dali nam rok do sutra u podne da napustimo prostor“, kazao je nam je danas oko podne.




Isele li se, gašenje prijeti i „Hrvatskom radiši“ i pjevačkome društvu „Nada“. „Te su dvije udruge djelovale u sklopu Zajednice Hrvata u Banja Luci, a sada i njih žele iseliti. Ostat ćemo bez prostora. Nećemo se imati gdje okupljati, djelovati i provoditi projekte koji upravo traju“, kazao je predsjednik Hrvatskog radiše u Banja Luci.


Riječ je o „pritisku na Hrvate“, ne dvoji naš sugovornik. „Sadašnje su prostorije u središtu grada, nasuprot Narodne skupštine Republike Srpske ,koju čuva policija, ali su nam usprkos tome razbijali prozore. Što bi nam se tek događalo da iselimo nekamo u zapećak, van centra grada?“, pita Horvat.


Kaže da su za pomoć molili HDZ-ovog ministra u vladi Republike Srpske Davora Čordaša, ali ništa nije učinio. Banjalučka biskupija spremna je pomoći, ali je, kaže Horvat,“jako spora“. Jedina se zainteresirala predstavnica Hrvata u Vijeću naroda parlamenta Republike Srpske Nada Tešanović, „ali ni ona dosad ništa nije uspjela napraviti“.


„Političari mogu biti brži. Važno je te dvije udruge spasiti od gašenja. Zajednica Hrvata u Banja Luci sigurno više neće djelovati, jer je njezina predsjednica digla ruke od tog posla, ali ako se ugase ‘Hrvatski radiša’ i pjevačko društvo ‘Nada’, u Banja Luci više neće postojati nijedna hrvatsko građansko udruženje“, upozorio je danas za naš portal predsjednik tamošnjeg ‘Hrvatskog radiše’ Toni Horvat.