Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
14. listopada 2019.
Službeni put

Posjetom Antofagasti, predsjednica završila posjet Čileu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2018. u 21:13 2018-03-18T21:13:31+01:00

Posljednjeg dana službenog boravka u Čileu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Antofagastu, pokrajinu na krajnjem sjeveru Čilea, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Marcom Antoniom Diazom Munozom, predstavnicima hrvatske zajednice te gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U Antofagasti živi velika hrvatska zajednica u Čileu, uz onu u Punta Arenasu i u Santiagu koje je predsjednica posjetila proteklih dana.

S upraviteljem pokrajine Antofagasta predsjednica je razgovarala o znanstvenoj i obrazovnoj te sveučilišnoj suradnji Hrvatske i pokrajine Antofagasta, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost.

U tom smislu, predsjednica je spomenula Memorandum o suglasnosti Sveučilišta u Antofagasti i Sveučilišta u Zagrebu kao i posjet izaslanstva Rudarsko–geološko–naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrajini radi mogućnosti suradnje s Fakultetom za strojarstvo Sveučilišta u Antofagasti, Udrugom industrijalaca Antofagaste te tvrtkom Antofagasta Minerals.

Govoreći o kulturnoj suradnji, hrvatska predsjednica izrazila je zadovoljstvo što je prigodom njezinog službenog posjeta potpisan Program kulturne suradnje 2018.-2021. između Hrvatske i Čilea.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Antofagasta, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice, kojima je poručila kako zajedno s njima želi raditi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.

"Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, kulturnim i sportskim udrugama i klubovima koji su kontinuirano uz mnogo požrtvovnosti, od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom domovinom. Posebno mi je drago što ćemo se podsjetiti i Hrvatica koje su prije mnogo godina dosegnule ugledno mjesto u čileanskom društvu i bile predvodnice društvenog razvoja“, kazala je predsjednica.

Grabar-Kitarović posthumno je Lenki Franulic Zlatar dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine i kulture kroz dugogodišnji iznimno uspješan književni i novinarski rad te Povelje Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile udrugama Sociedad Croata de Socorros Mutuos i Club de Deportes Hrvatski sokol.

U nastavku boravka u gradu Antofagasta predsjednica će zasaditi maslinu u Hrvatskom parku Parque Croacia, posjetiti dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija te posjetom Društvu „Hrvatski sokol“ i Hrvatskom klubu Antofagasta završiti službeni posjet Republici Čileu, dodaje se u priopćenju.

Posljednji hrvatski predsjednik koji je posjetio Hrvate u Čileu bio je Stjepan Mesić 2005. godine.

Danas u toj zemlji živi između 200 i 250 tisuća hrvatskog podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea, čime se Čile svrstava među zemlje s najbrojnijom hrvatskom dijasporom u svijetu.

Grabar-Kitarović je prije Čilea posjetila Argentinu, a u ponedjeljak će otputovati u Brazil, posljednju postaju svoje južnoameričke turneje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.