Osiguranje od prijetnji Rusije

Porošenko predstavio zakon o ulasku u NATO

Hina



 KIJEV – Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u četvrtak parlamentu predstavio zakon koji trebao omogućiti Kijevu da se pridruži NATO-u i osigura se od prijetnji Rusije.


Porošenkova odluka bi trebala dovesti do poništenja statusa nesvrstane zemlje, klasifikacija koju se daje zemljama, poput Švicarske, koje se odbijaju pridružiti bilo kojem vojnom savezu ili se aktivno uključiti u oružani sukob.


Ukrajina se pod pritiskom Moskve 2010. pridružila nesvrstanima.




Porošenku je pripadnost NATO-u jedan od prioriteta u vanjskoj politici nakon što je postao predsjednik u veljači, nakon što je njegov prethodnik Viktor Janukovič, blizak Moskvi morao odstupiti pod pritiskom prosvjeda.


Ukrajinski predsjednik i NATO optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da vojno podržava separatističke snage na istoku Ukrajine.


Iako Moskva nije prestala nijekati te optužbe, Porošenko je ocijenio da ga ruska agresija na njegovu zemlje prisiljava da se okrene prema Zapadu i predstavi svoj nacrt zakona parlamentu.


“Ukrajinski status nesvrstane zemlje je pokazao da predstavlja potpuno neučinkovito sredstvo jamčenja sigurnosti nekoj zemlji”, objasnio je Porošenko.