Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Svjetsko tržište

Ponuda slabija od potražnje: Cijene nafte kliznule prema 60 dolara

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2017. u 15:54 2017-11-02T15:54:58+01:00

Potporu naftnim tržištima pružio je i pad američkih komercijalnih zaliha sirove nafte, unatoč većoj proizvodnji. Tako su službeni podaci objavljeni u srijedu pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu smanjene za 2,4 milijuna barela.

LONDON – Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, zakočene valom dobitonosnih prodaja nakon uzlaznog trenda u prethodnim danima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,24 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena i iznosila je 54,25 dolara.

»Čini se da je uzlet cijena nafte zasada završio«, zaključuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pojedini su investitori krenuli u dobitonosne prodaje nakon rasta cijena u prethodnim danima ali izgledi za tržište i dalje su optimistični, navode trgovci.

Optimizam potiču napori vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da se opskrba smanji za nekih 1,8 milijuna barela dnevno kako bi se smanjio njezin višak u odnosu na potražnju.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je danas da se ponuda i potražnja uravnotežuju a zalihe padaju. Provedbu sporazuma koji predvodi OPEC ocijenio je »odličnom«.

Ponuda je na tržištima ove godine nešto slabija od potražnje pa se zalihe smanjuju, tumači Reuters.

Sporazum o ograničenju ponude traje do kraja ožujka iduće godine a prevladava mišljenje da bi se opskrba trebala smanjivati sve do kraja iduće godine.

Potporu naftnim tržištima pružio je i pad američkih komercijalnih zaliha sirove nafte, unatoč većoj proizvodnji. Tako su službeni podaci objavljeni u srijedu pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu smanjene za 2,4 milijuna barela.

Proizvodnja je pak povećana za 46 tisuća barela dnevno, na 9,55 milijuna barela dnevno. Trenutno je 13 posto viša u odnosu na razine iz sredine prošle godine.

Američka vlada objavila je da je u prošlome tjednu izvezen rekordni 2,1 milijun barela sirove nafte dnevno. Trgovci tumače taj podatak velikom razlikom u cijeni barela na američkom i britanskom tržištu, zbog čega se američki proizvođači odlučuju za izvoz.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 59,23 dolara, što znači da je bila viša 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze