Putevima gerilske skupine

Ponovno ujedinjeni u smrti: Castrovi ostaci u Che Guevarinu mauzoleju

Hina

Reuters

Reuters

Dvojica najpoznatijih revolucionara privremeno su ujedinjena u četvrtak, pošto je prah Fidela Castra stigao u mauzolej u kojemu se čuvaju kosti njegova druga revolucionara Ernesta Che Guevare, u sklopu trodnevne povorke za preminulog kubanskoga vođu



SANTA CLARA Dvojica najpoznatijih revolucionara privremeno su ujedinjena u četvrtak, pošto je prah Fidela Castra stigao u mauzolej u kojemu se čuvaju kosti njegova druga revolucionara Ernesta Che Guevare, u sklopu trodnevne povorke za preminulog kubanskoga vođu.


Castrovo je tijelo kremirano, a pepeo se vozi u vojnom karavanu koji ide rutom od Havane prema Santiagu de Cubi, u suprotnome smjeru od onoga kojim se 1959. godine kretala Castrova gerilska skupina u borbi za zbacivanje predsjednika Fulgencija Batiste kojeg je podupirao SAD.


Nekoliko tisuća ožalošćenih okupilo se da pozdravi karavan ispred mauzoleja u Santa Clari, gradu u kojemu je Guevara, argentinski liječnik koji je postao revolucionar, izbacio iz tračnica oklopni vlak u borbi protiv Batistine vojske, što je možda prevagnulo u korist pobunjenika.




Velika Fidelova fotografija koja ga prikazuje s beretkom na glavi kako maršira u borbi, postavljena je na podnožju gotovo sedam metara visokog Guevarina spomenika. Riječi na fotografiji poručuju: »Do pobjede, uvijek!«, fraza koju je Guevara napisao u oproštaju s Fidelom.


Na pozornici, folk glazbenici i kazališne skupine izveli su program u sklopu oproštaja s nekadašnjim vođom.


»Ovo je za nas sveto mjesto, jer ovdje počiva Che. Sada će ovdje prenoćiti Fidel pored svoga ratnog druga«, rekao je Pedro Pineda, 70, radnik na farmi za proizvodnju mesa.


Ranije, ulice kojima je prolazila pogrebna karavana bile su preplavljene ljudima koji su uzvikivali »Fidel!« i nosili male kubanske zastave za čovjeka koji je vladao Kubom 49 godina mješavinom karizme i čelične volje, stvorivši komunističku državu na pragu SAD-a i postavši središnjom figurom Hladnoga rata.


Povorka s Castrovim ostacima krenula je iz Havane i u srijedu prošla kroz nekoliko gradova.


Kovčeg s njegovim prahom preko noći ostaje u mauzoleju u kojemu počivaju Guevarine kosti nakon čega se put nastavlja prema Santiago de Cubi, jugoistočnome gradu u kojemu je Castro počeo pobunu protiv Batiste 1953.


Ondje će Castro biti pokopan u nedjelju na groblju koje je također i posljednje počivalište nacionalnog junaka Josea Martija i glazbenog fenomena Compaya Segunda.