Turska

Ponovljeni izbori u Istanbulu velik su test za Erdogana

Hina

Reuters

Reuters



Glasačka mjesta u Istanbulu otvorena su u nedjelju, a milijuni glasača birat će novoga gradonačelnika na kontroverznim ponovnim izborima nakon što su poništeni rezultati ožujskih izbora u kojima je pobijedila oporba.


Ekrem Imamoglu, 40, iz sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), pobijedio je Binali Yildirima, 63, iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. ožujka.


Vrhovno izborno vijeće je 6. svibnja poništilo glasanje u skladu sa zahtjevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje.Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana. Obećao je ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju a obeshabrenim pristašama rekao je »sve će biti sasvim u redu«, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje »rasipnog trošenja« i »korupcije« u gradskoj upravi pod AKP-om.




Odluka vrhovnog izbornog vijeća, koja je izazvala mirne prosvjede u tom gradu od 16 milijuna stanovnika te osudu stranih saveznika zbog stanja demokracije i vladavine prava u Turskoj, izbacila je Imamoglua na nacionalnu scenu.


Odmjeren i blag u nastupu, slabo poznati gradonačelnik iz istanbulske četvrti Beylikduzu iznenada se našao u ulozi političke snage koja se mora nositi, a možda čak jednom i natjecati, s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.


Erdoganov AKP u koaliciji je s ekstremno desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP) i kontrolira središnju vlast. Također je osvojio većinu na lokalnim izborima prije tri mjeseca.


Ali AKP je pretrpio iznenađujuće gubitke u ključnoj utrci za gradonačelnika u glavnome gradu Ankari i Istanbulu – a oba grada islamski konzervativci kontroliraju 25 godina – kao reakciju glasača ogorčenih gospodarskim padom i velikom inflacijom.


Na glasačkim mjestima bit će prisutni i promatrači Vijeća Europe.


Ovi su izbori osobno važni i za Erdogana. On je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa.


To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao kao gradonačenika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul – gubi Tursku.


Analitičari kažu da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novoga gradonačelnika nego se uspostavlja budući smjer zemlje.