Još jedan udarac

Ponižavajući poraz Borisa Johnsona: Parlament mu odbio prijedlog o izlasku na izbore 15. listopada

Hina

Foto UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Foto UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Da mu ovaj prijedlog prođe bilo je potrebno da za to glasuje dvije trećine svih zastupnika, odnosno 434 glasova. No, dobio je samo 298 glasova



Još jedan težak udarac novom britanskom premijeru Borisu Johnsonu: Parlament je odbio njegov prijedlog o izlasku na prijevremene izbore 15. listopada. Da mu ovaj prijedlog prođe bilo je potrebno da za to glasuje dvije trećine svih zastupnika, odnosno 434 glasova. No, dobio je samo 298 glasova.


Njih 56 glasovalo je protiv, a oporbeni Laburisti dali su nalog svojim zastupicima da budu suzdržani.


Ranije je parlament s 327 glasova za i 299 protiv izglasao prijedlog zakona o sprječavanju Brexita bez dogovora. Johnson je na to najavio kako će sazvati izbore za 15. listopada, ali ni to mu nije prošlo u parlamentu.




– Smatram da je zaista tužno što je parlament danas ovako glasovao. Mislim da su na taj način u potpunosti zanemarili svoju dužnost, rekao je Boris Johnson.


Johnson je rekao da zakon “praktički prekida pregovore” s Bruxellesom i “predaje vlast u ruke EU-a”.


Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52 posto građana glasalo za izlazak iz Unije.


Odugovlačenje u Gornjem domu


Zarekao se da će Velika Britanija u svakom slučaju napustiti EU 31. listopada. Kaže da je sad na građanima da odluče hoće li to biti on ili lider opozicije Jeremy Corbyn koji će to postići u Bruxellesu.


“Budem li i dalje premijer nakon utorka, 15. listopada izaći ćemo 31. listopada s, nadam se, puno boljim sporazumom”, rekao je Johnson tijekom rasprave u parlamentu.


Večeras izglasani zakon mora proći i glasovanje u Domu lordova, u kojem Konzervativci također nemaju većinu. Premda Gornji dom ne može odbiti prijedlog, već ga ili prihvatiti ili poslati natrag u Donji dom, s dodatnim amandmanima, očekuje se da će Johnsonovi Konzervativci poduzeti sve da odugovlače s ovim procesom.


Cilj im je da ovaj prijedlog ne postane i službeno zakon prije nego li početkom sljedećeg tjedna dođe do prorogacije, odnosno odgode zasjedanja parlamenta.


Vrijeme je pritom ključno, parlament neće zasjedati dugih pet tjedana, počevši od ponedjeljka. 


Zakon Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.


Ponižavajući poraz


Podsjetimo, Johnson je u srijedu zatražio da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti brexit bez dogovora u utorak nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji.


Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade.


Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona u srijedu su predstavili nacrt zakona koji obvezuje premijera da zatraži od EU-a novu odgodu brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana.


Johnson je tu pobunu ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji, obećao da nikako neće odgoditi Brexit, koji je predviđen za 31. listopada, i pozvao vođu oporbenih laburista Jeremyja Corbyna da pristane na prijevremene izbore 15. listopada. Za to, međutim, mora dobiti dvije trećine glasova zastupnika.


U svakom slučaju, parlament sad mora glasovati i o Johnsonovu prijedlogu za raspisivanjem izvanrednih izbora 15. listopada.


Odgoda izbora?


Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. listopada, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoj naum.


Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.


“Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci”, rekao je za BBC radio.


“Nećemo plesati kako on svira”, rekao je. “Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom.”


Protivnici neuređenog Brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.


Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata.