Razdoblje podjele završeno?

Pomirenje PLO/Hamas: Izrael otkazao susret s Palestincima

Hina



GAZA Palestinska islamistička skupina Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) predsjednika Mahmuda Abasa u srijedu su dogovorile sporazum o pomirenju, objavile su obje strane na zajedničkoj konferenciji za novinare.


»Ovo je dobra vijest koju prenosimo našem narodu: razdoblje podjele je završeno«, rekao je Hamasov premijer Ismail Hanijeh.


Sporazum predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva unutar pet tjedana i održavanja nacionalnih izbora šest mjeseci nakon glasovanja o povjerenju u palestinskom parlamentu.




Palestinci već dugo žude za zacijeljenjem političkog raskola između PLO-a i Hamasa, koji je pobijedio na izborima 2006. i naredne godine preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze od snaga odanih Abasu, čija stranka Fatah kontrolira okupiranu Zapadnu obalu i vodi teške mirovne pregovore s Izraelom.


Predsjednik Abas kontinuirano uživa potporu Zapada, u odnosu na islamistički Hamas.



Novi sporazum o pomirenju koji su u srijedu u Gazi potpisali Palestinci mogao bi zakomplicirati napore pokretanja mirovnog procesa, upozorio je Washington obznanvši svoje “razočaranje”. 


“Svaka palestinska vlada se mora nedvosmisleno obvezati na načela nenasilja i postojanja države Izrael”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.


 “Neobvezivanje na ta načela bi moglo ozbiljno zakompliciati naše napore u nastavku pregovora”, dodala je dok je Rusija pozdravila dogovor o pomirenju protivničkih palestinskih pokreta, islamističkog Hamasa i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).


 Rusija taj sporazum smatra korakom u dobrom pravcu.



No, ističu analitičari, pakt o pomirenju tek treba provesti u djelo, a mnogi su Palestinci nepovjerljivi prema obećanjima svojih vođa.


Izrael je optužio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se opredijelio za Hamas, a ne za mir i otkazao pregovore s Palestincima u srijedu navečer, nakon dogovora o promirenju između Palestinaca. »Večeras je Abas se opredijelio za Hamas, a ne za mir. Tko izabere Hamas ne želi mir«, ocijenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u priopćenju.»Izrael je otkazao susret koji se trebao održati večeras s palestinskim pregovaračima«, napisao je Netanyahuov glasnogovornik, Ofir Gendelman na društvenoj mreži Twitter.

Na pitanje agencije France Presse, glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat je zajamčio da nikakav susret nije predviđen večeras s izraelskom stranom. Abas bi trebao u četvrtak primiti američkog posrednika Martina Indyka u Ramalahu, dodao je Erakat. »Netanyahu je davno prekinuo pregovore. On je izabrao naselja umjesto mira«, rekao je palestinski pregovarač i predbacivši izraelskom premijeru da uništava mirovni proces.


Izrael je optužio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se opredijelio za Hamas, a ne za mir i otkazao pregovore s Palestincima u srijedu navečer, nakon dogovora o promirenju između Palestinaca.»Večeras je Abas se opredijelio za Hamas, a ne za mir. Tko izabere Hamas ne želi mir«, ocijenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u priopćenju.»Izrael je otkazao susret koji se trebao održati večeras s palestinskim pregovaračima«, napisao je Netanyahuov glasnogovornik, Ofir Gendelman na društvenoj mreži Twitter.Na pitanje agencije France Presse, glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat je zajamčio da nikakav susret nije predviđen večeras s izraelskom stranom.Abas bi trebao u četvrtak primiti američkog posrednika Martina Indyka u Ramalahu, dodao je Erakat.»Netanyahu je davno prekinuo pregovore. On je izabrao naselja umjesto mira«, rekao je palestinski pregovarač i predbacivši izraelskom premijeru da uništava mirovni proces.


 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je uputio upozorenje palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu zbog nedavno obnovljenih pregovora Abasova Fataha o pomirenju s Hamasom, kazavši kako bi trebao izabrati između mira s Izraelom i pomirbe s islamističkim neprijateljem. Dopunjujući Netanyahuovo upozorenje izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kazao je da će se Abasov potpis na sporazum s Hamasom smatrati istovjetnim »potpisivanju završetka pregovora između Izraela i Palestinske samouprave«.