Ilegalna nabava naoružanja

Policija u BiH istražuje navode talijanskog novinara o kupnji oružja

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Luigi Pelazza je objavio reportažu čiji je cilj bio pokazati kako je u toj zemlji veoma lako ilegalno nabaviti oružje, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)



SARAJEVO Policija u Bosni i Hercegovini u srijedu je počela provoditi istragu kako bi provjerila navode talijanskog novinara Luigija Pelazze koji je objavio reportažu čiji je cilj bio pokazati kako je u toj zemlji veoma lako ilegalno nabaviti oružje, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).


Istragu o tvrdnjama iznesenim u reportaži talijanskog novinara pripadnici te agencije započeli su u suradnji s Graničnom policijom BiH, a sve se odvija po nalogu državnog suda odnosno tužiteljstva.


Policija je svoje provjere počela na području Sarajeva.




U reportaži pod naslovom »Gdje Islamska država kupuje oružje za napad na Europu«, emitiranoj u programu TV mreže Italia Uno, Pelazza je prikazao scene u kojima navodno u BiH kupuje jednu staru pušku te isprobava različito naoružanje.


Njegova je tvrdnja kako se u BiH može bez poteškoća i to jeftino kupiti bilo kakvo oružje, a potom ga je jednostavno i transportirati na teritorij neke od država Europske unije.


Komentirajući ove navode ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač nazvao ih je pretjerivanjem.


»To što je on navodno kupio dvije puške u BiH ne dokazuje ništa, a naročito ne navode koje je on iznio o nabavci naoružanja za terorističke napade IS-a«, kazao je Lukač za »Dnevni avaz«.


Potvrdio je kako će policija ipak sve pažljivo istražiti, a bude li elemenata kaznene odgovornosti bit će poduzete odgovarajuće mjere.