Podrška pobuni u Baltimoreu

“Policajci rasisti moraju otići”: Tisuće prosvjednika širom SAD-a marširale protiv policijskog nasilja

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U Washingtonu oko tisuću ljudi, uglavnom mladih, marširalo je prema Bijeloj kući izvikujući "policajci rasisti moraju otići"



BALTIMORE - Tisuće prosvjednika širom SAD-a, od New Yorka, preko Houstona, Bostona, Minneapolisa i Denvera do glavnog američkog grada Washingtona marširale su u srijedu protiv policijskog nasilja, a veliki prosvjedi u Baltimoreu završeni su mirno nakon dva dana nasilja zbog smrti crnog mladića u policijskom pritvoru i prosvjednici su se razišli prije policijskog sata. 


Newyorška policija uhitila je više od 60 prosvjednika tijekom prosvjeda koji su na nekoliko lokacija na Manhattanu blokirali promet. Manji prosvjedi održani su i u Bostonu, Houstonu, Fergusonu i Seattleu a u Denveru je također uhićeno nekoliko prosvjednika.


U Washingtonu oko tisuću ljudi, uglavnom mladih, marširalo je prema Bijeloj kući izvikujući “policajci rasisti moraju otići”.




U Baltimoreu 3000 pripadnika Nacionalne garde i policije bilo je u srijedu raspoređeno kako bi provelo policijski sat koji je započinjao u 22 sata. Prosvjednici su marširali prema gradskoj vijećnici a njihov marš bio je završetak prvog mirnog dana u gradu nakon dva dana nasilja, nezabilježenog u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, u kojem su spaljene zgrade i automobili i ozlijeđeno 20 policajaca te uhićeno više od 200 prosvjednika.


Prosvjednici u većinskim crnačkom gradu Baltimoreu traže odgovore o smrti 25-godišnjeg Freddieja Graya koji je preminuo u policijskom pritvoru od ozljeda kralješnice.


Policija bi u petak trebala tužitelje izvijestiti o rezultatima istrage. List Washington Post prenosi da se Gray, prema svjedočenju drugog pritvorenika, u policijskom kombiju pokušavao sam ozlijediti udarajući u strane kombija i da je po dolasku u policijsku stanicu pronađen bez svijesti u kombiju.


“Ne možemo stati, nećemo stati, smjestite policajce ubojice u zatvor”, izvikivali su prosvjednici na najvećem prosvjedu u Baltimoreu od njegove smrti 19. travnja, tjedan dana nakon što je uhićen i ozlijeđen.


U srijedu je u Baltimoreu uhićeno 18 osoba a škole su ponovno otvorene kao i prodavaonice.


Baltimorski bejzbolski tim Orioles igrao je protiv White Soxa iz Chicaga pred praznim tribinama.