Prosvjedi ne jenjavaju

Policajac u Južnoj Karolini optužen za ubojstvo nenaoružanog crnca

Hina

Reuters

Reuters

Justin Gregory Craven (24), policajac iz North Auguste u Južnoj Karolini progonio je nenaoružanog motorista 21 kilometar prije nego što ga je zaustavio na cesti u veljači 2014. Craven se tada približio motoristu, 68-godišnjem Earnestu Satterwhiteu i u njega nekoliko puta pucao te ga usmrtio



CHARLESTON  Velika porota u Južnoj Karolini optužila je u srijedu bijelog policajca za ubojstvo nenaoružanog crnog vozača u vrijeme kada Sjedinjene Države potresaju prosvjedi zbog više slučajeva ubojstava Afroamerikanaca koje su počinili bijeli policajci i bili oslobođeni krivnje, prenose u četvrtak agencije.


Justin Gregory Craven (24), policajac iz North Auguste u Južnoj Karolini progonio je nenaoružanog motorista 21 kilometar prije nego što ga je zaustavio na cesti u veljači 2014.


Craven se tada približio motoristu, 68-godišnjem Earnestu Satterwhiteu i u njega nekoliko puta pucao te ga usmrtio.




Optužnica protiv Cravena za ubojstvo podignuta je u vrijeme kada se u Sjedinjenim Državama traži revizija policijskih metoda, napose u korištenju oružjem prema manjinama.


Velika porota odbila je optužiti Cravena za teško ubojstvo te je optužen za prekoračenje ovlasti i nedolično ponašanje u službi za što je prema tamošnjem zakonu zapriječena maksimalna kazna od deset godina zatvora i novčana kazna.


Suđenje bi trebalo početi u jesen.


Policajac iz Clevelanda oslobođen je u subotu krivnje za ubojstvo počinjeno 2012. kada je pucao u nenaoružanog crnca i ženu koje je progonio zbog prebrze vožnje, što je izazvalo velike prosvjede uz već poznat slogan »I crnački život vrijedi«.