Nečuveni izgred, tvrde ćudoredni

Pojava ogromnog penisa u Sarajevu na dnevnom redu skupštine

Hina

Sve se zbilo kao dio trodnevne manifestacije "Održivo u neodrživom" posvećene jednom pjesniku, a sporna je skulptura zapravo bila rekvizit slovenskom konceptualnom umjetniku Marku Brecelju



Skulptura u obliku povelikog muškog spolovila što su je sudionici performansa još u rujnu pronijeli središtem Sarajeva i dalje izaziva pravu sablazan kod ćudorednih pa će se o tom događaju morati očitovati policija, a po svemu sudeći bit će i tema rasprave na sjednici skupštine Sarajevske županije, objavio je u petak portal Klix.  


U zapuštenom gradu u kojemu su ulice pune rupa, čopori pasa-lutalica napadaju prolaznike, vozila gradskog prometa se raspadaju od starosti, a redukcije vode su redovita stvar, pojava “ogromnog penisa” kao dijela jednog bizarnog umjetničkog performasa odjednom je postala temom važnom za  najviše županijsko zakodnodavno tijelo.


Zasluga je to zastupnika Elvedina Okerića koji je od županijske policije tražio da mu odgovori tko je i kako uopće dopustio da se to dogodi.


Kruna grijeha, po ocjeni ćudorednog zastupnika, je činjenica da se sve zbilo tijekom obilježavanja Bajrama i to njegova trećeg dana.


“Trećeg dana Kurban Bajrama glavnim sarajevskim ulicama i tržnim centrom BBI pronesen je ogroman penis u sklopu nekog preformansa. Bez stida i straha paradirali su ulicama Sarajeva. Javni prostor ne može narušavati kako tko hoće i kada hoće. Sa stanovišta opće kulture, poštovanja ljudi, obzira prema našim najmlađim bićima ovo je nedopustivo”, obrazloženje je zastupnika Okerića uz njegovo pitanje policiji.


O nečuvenom je izgredu, kako se doznaje, raspravljalo i skupštinsko povjerenstvo za sigurnost. 


Iako se sve to zbilo još u rujnu, a zastupnik je pitanje postavio u listopadu, čini se da je do sada dobio tek usmeni odgovor policije da performeri svoje okupljanje nisu prijavili pa se može smatrati da su prekršili odredbe zakona koji regulira kako se okupljanja odvijaju.


No na fotografiji koju je objavio portal vidi se kako to baš i nije bilo neko okupljanje. Da se tek opaziti muškarac okrenut leđima kako gura kolica kakva se obično rabe u tržnim centrima. Na njih je pak natovarena skulptra oblika muškog spolovila po prilici dugačka oko dva metra  s pripadajućim “atributima”. Nitko od prolaznika, kako se čini, nije bio zainteresiran obratiti posebnu pozornost na gurača niti na njegov teret.


Sve se zbilo kao dio trodnevne manifestacije “Održivo u neodrživom” posvećene jednom pjesniku, a sporna je skulptura zapravo bila rekvizit slovenskom konceptualnom umjetniku Marku Brecelju.