Lov na teroriste

Pojačana zaštita reisa Kavazovića nakon prijetnji, raspisane tjeralice za 67 ekstremista

Hina

Poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović / Foto igbd.org

Poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović / Foto igbd.org

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak kako je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović dobio pojačane mjere sigurnosne zaštite, nakon što mu je jedan pripadnik terorističke organizacije Islamska država uputio prijetnje smrću, te također da su vlasti BiH raspisale međunarodne tjeralice za desecima svojih državljana koji se bore u redovima terorista, prije svega u Siriji i Iraku

SARAJEVO Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak kako je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović dobio pojačane mjere sigurnosne zaštite, nakon što mu je jedan pripadnik terorističke organizacije Islamska država uputio prijetnje smrću, te također da su vlasti BiH raspisale međunarodne tjeralice za desecima svojih državljana koji se bore u redovima terorista, prije svega u Siriji i Iraku.Mektić je, nakon sastanka u Sarajevu sa švedskim ministrom unutarnjih poslova Andersom Ygemanom, s kojim je razgovarao o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, kazao kako sigurnosne službe u BiH redovito prate svu komunikaciju posredstvom interneta koja se može povezati s terorizmom i odmah reagiraju na moguće izazove.

»Poduzimaju se mjere dodatne zaštite reisa (Kavazovića) i svih drugih osoba kojima se prijeti«, kazao je Mektić.


Na internetskom servisu YouTube početkom tjedna pojavila se snimka na kojoj osoba, identificirana kao Amir Selimović iz Živinica, prijeti da će »zaklati reisa Kavazovića nasred Baščaršije« optužujući ga da je izdao prave vrijednosti islama.


Selimović se prije dvije godine pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) u Siriji, gdje i danas boravi.




Ministar Mektić je kazao kako sigurnosne službe prikupljaju informacije o svim osobama poput Selimovića, kao i da su imena njih više od šezdeset već na međunarodnim tjeralicama


»Tragamo za njima. Raspisali smo 65 plavih i dvije crvene tjeralice«, kazao je Mektić pojašnjavajući kako će sve takve osobe nakon uhićenja biti procesuirane.


Kazao je i kako vlasti BiH blisko surađuju s Islamskom zajednicom u njenim nastojanjima da ukine tzv. paradžemate što ih organiziraju samozvani islamski propovjednici i tamo radikaliziraju svoje sljedbenike. Takvih zajednica u BiH ima više od šezdeset, a poglavarstvo službene Islamske zajednice u BiH ostavilo im je rok da se raspuste ili integriraju u zakonite strukture do kraja veljače.


Nakon isteka tog roka, kako je u utorak potvrdio Mektić, ilegalni džemati i njihovi pripadnici »postat će problem države«, što znači da će se ubuduće njima baviti sigurnosne agencije, a ne Islamska zajednica.


Mektić je u razgovoru sa švedskim ministrom unutarnjih poslova Ygemanom iznio prijedlog o uspostavi regionalnog središta za borbu protiv terorizma. Kako je najavio Mektić, politička izjava o tome, u sklopu Brdo procesa, trebala bi biti potpisana u travnju, a nakon toga bi slijedile mjere operacionalizacije takvog projekta, čemu će potporu dati brojne europske zemlje.


 Metić i Ygeman razgovarali su i o borbi protiv organiziranog kriminala. Švedski je ministar kazao kako je za njegovu zemlji iznimno važna pravodobna razmjena informacija radi suprotstavljanja krijumčarenju oružjem koje u tu zemlju u velikim količinama pristiže s područja zapadnog Balkana, a koriste ga pripadnici organiziranih kriiminalnih skupina. »Na velikoj se fronti tome suprotstavljamo, pojačavamo naše obavještajne aktivnosti i carinske kontrole a policija plijeni na tisuće komada ilegalnog oružja«, kazao je Ygeman.