Pogubljen sjevernokorejski ministar prosvjete, dvojica čelnika režima u Pjongjangu upućena na preodgoj

Hina

Otkako je krajem 2011. na dužnosti naslijedio oca, Kim Jong-Un je pogubio i smijenio velik broj režimskih čelnika, najvjerojatnije kako bi ojačao svoju vlast



Sjevernokorejski ministar prosvjete je pogubljen a još dvojica čelnika režima u Pjongjangu su upućena na preodgoj, objavio je u srijedu Seul, potvrdivši informacije o novoj “čistki” Pjongjanga.


“Ministar prosvjete Kim Yong-Jin je smaknut”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja Jeong Joon-Hee. Kim Yong-Jin je bio u rangu potpredsjednika vlade.


Pod optužbom da je “antipartijski i antirevolucionarni agitator”, Kim Yong-Jin je strijeljan u srpnju, dodao je drugi, neimenovani dužnosnik južnokorejskog ministarstva.




Južnokorejsko ministarstvo je usto izvijestilo da su dvojica sjevernokorejskih čelnika upućena na preodgoj, među njima i Kim Yong-Chol, visoki dužnosnik za međukorejske poslove.


Otkako je krajem 2011. na dužnosti naslijedio oca, Kim Jong-Un je pogubio i smijenio velik broj režimskih čelnika, najvjerojatnije kako bi ojačao svoju vlast.


Sve su češće i neprovjerene informacije o čistkama koje provodi. Najveću pozornost javnosti privuklo je pogubljenje utjecajnog ujaka Kim Jong-Una, Jang Song-Thaeka u prosincu 2013. pod optužbom za izdaju i korupciju.


U utorak je južnokorejski dnevnik JoongAng Ilbo izvijestio o pogubljenju dvojice visokih sjevernokorejskih dužnosnika početkom kolovoza zbog neposluha vođi Kim Jong-Unu.