Zrakoplovna nesreća

Podaci crne kutije pokazuju da je požar možda uzrokovao pad EgyptAira u svibnju

Hina



Podaci jedne od dviju crnih kutija zrakoplova Egyptaira koji je u svibnju pao u Sredozemno more govore da se na letu MS804 aktivirao dimni alarm u toaletu, rekli su u srijedu istražitelji koji se pripremaju provesti cjelovitu istragu. 


Airbus A320 srušio se u istočnom Sredozemnom moru na letu iz Pariza za Kairo 19. svibnja pri čemu je poginulo svi 66 putnika i članova posade, a uzrok pada  još je nerazjašnjen.


“Prve informacije govore da je sniman čitav let od polijetanja iz zračne luke Charles de Gaulle sve dok snimanje nije prekinuto” na mjestu pada, rekao je egipatski istražiteljski odbor.




Prednji dio pronađene olupine zrakoplova pokazuje štetu koja nastaje zbog velike vrućine i intenzivnog dima, ističu istražitelji. 


Pronađene su obje crne kutije, no druga, koja snima razgovor u pilotskoj kabini, u Francuskoj je na popravku. Bude li popravljena trebala bi razotkriti razgovor pilota kao i druge važne podatke u cockpitu, primjerice buku motora.


Istraga ne isključuje nijedan uzrok nesreće, no sve se više vjeruje da je riječ o greški u tehničkom sustavu zrakoplova, a ne o sabotaži.


Pad zrakoplova težak je udarac za Egipat jer se dogodio gotovo šest mjeseci nakon što se ruski putnički zrakoplov srušio nedugo nakon polijetanja iz ljetovališta Šarm-el-Šeik na poluotoku Sinaju u listopadu pri čemu su poginule 224 osobe.