Proces protiv Huberta Zafkea

Počinje još jedno suđenje bivšem pripadniku SS-a za zločine u Auschwitzu

Hina

Foto http://www.gamatv.com.ec

Foto http://www.gamatv.com.ec

Državno odvjetništvo bivšem pripadniku sanitetskih postrojbi SS-a Hubertu Zafkeu predbacuje da je 1944. godine mjesec dana boravio u logoru Auschwitz i pomagao u ubojstvu u najmanje 3681 zatočenika logora koliko ih je ubijeno za vrijeme službovanja optuženog u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau

BERLIN U Neubrandenburgu pored Berlina u ponedjeljak počinje proces protiv 95-godišnjeg bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi SS zbog pomaganja u ubojstvu zatočenika nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.Državno odvjetništvo bivšem pripadniku sanitetskih postrojbi SS-a Hubertu Zafkeu predbacuje da je 1944. godine mjesec dana boravio u logoru Auschwitz i pomagao u ubojstvu u najmanje 3681 zatočenika logora koliko ih je ubijeno za vrijeme službovanja optuženog u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau.

Optuženi se, prema navodima državnog odvjetništva, za vrijeme boravka u Auschwitzu brinuo o oboljelim i ozlijeđenim pripadnicima SS– postrojbi pod čijom kontrolom se nalazio logor, čime se »uključio u sustav logora i omogućio ubijanje zatočenika«.


Optuženi je i na prijelazu s 1943. na 1944. nekoliko mjeseci bio na službi u Auschwitzu, ali je za to razdoblje već poslije Drugog svjetskog rata u Poljskoj osuđen na četiri godine zatvora.


Proces je odobren nakon što je nekoliko vještaka utvrdilo da optuženi može pratiti suđenje. Njegovi odvjetnici poriču svaku krivnju svog klijenta.




Medijsko zanimanje za ovaj proces, koji bi mogao biti jedan od posljednjih takve vrste, je golemo. Svoj dolazak najavio je i jedan od čelnih ljudi Međunarodnog povjerenstva za Auschwitz, Christoph Heubner.


Prije nekoliko dana je i u Detmoldu na zapadu Njemačke počelo suđenje 94-godišnjem pripadniku SS koji je u Auschwitzu radio kao čuvar.