Masakr

Počinitelj pokolja u Njemačkoj je ekstremni desničar, mrzio je žene, strance i ljude koji nisu bijele rase

Hina

Savezno tužiteljstvo objavilo je u četvrtak kako postoje naznake da se radi o ultradesnim motivima napada te da je klasificiralo djelo kao terorističko



BERLIN Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Hesse Peter Beuthkazao je u četvrtak da je motiv napada u Hanauu ksenofobija te da su 43-godišnji napadač i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrijelnim ranama u njegovu domu.


U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila barove.


Po pisanju lista Bilda, napadač je prvo ispred nargila bara “Midnight” ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u četvrt Kesselstadt gdje je upao u drugi bar istog tipa “Arena” i ubio još petero te ranio četvero ljudi.




Jedna je osoba naknadno preminula pa se broj umrlih povećao na devet.


Policija je nakon toga u stanu napadača otkrila tijelo 72-godišnje žene i tijelo napadača te vjeruje da si je oduzeo život. Napadač je, prema Beuthu, Nijemac Tobias R.


Beuth je kazao kako se istražuje postoji li kakvo pisano priznanje o kojemu je izvijestio list Bild. On je kazao kako mu nije poznato tko su bili posjetitelji šiša barova u vrijeme napada.


Beuth je kazao i kako je napadač legalno posjedovao oružje i bavio se lovom.


List prenio je da su neke od žrtava ultradesnog napadača kurdskih korijena, ne navodeći izvore.


Među devet ubijenih je pet mladih osoba uključujući jednu ženu.


Savezno tužiteljstvo objavilo je u četvrtak kako postoje naznake da se radi o ultradesnim motivima napada te da je klasificiralo djelo kao terorističko.



Tobias R. je iza sebe ostavio manifest na 24 stranice i nekoliko videa u kojima opisuje svoj život. Dijelove tog manifesta objavili su njemački mediji, a iz njega je vidljivo da je napadač bio ekstremni desničar koji je imao psihičkih problema.


Kako je za Kurier opisao stručnjak za terorizam Peret R. Neumann, radi se o osobi koja mrzi sve strance i sve ljude koji nisu bijele rase.


“Čak i kada ne spominje direktno islam, u manifestu poziva na uništavanje različitih država u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji (koje su većinom muslimanske)”, navodi detalje manifesta Neumann.


Napadač sam za sebe kaže da je rođen 1977. godine i da je studirao poslovnu administraciju u Bayreuthu. Mrzio je sve migrante, neovisno o tome odakle dolaze.


Svoje postupke opravdavao je izjavama da “znanost dokazuje da su neke rase nadmoćnije od drugih” te često spominje potpunu eliminaciju nekih etničkih skupina, posebno onih u Africi, Aziji i na Bliskom istoku. U manifestu ima i popis ljudi koji moraju biti uništeni, a radi se većinom o muslimanima.


“Ako želite riješiti problem stranih kriminalaca, ne biste trebali napadati vanjske neprijatelje nego poraziti unutarnje neprijatelje. A to može biti i vaš narod”, piše u manifestu i dodaje: “Nisu svi koji danas imaju njemačku putovnicu čistokrvni, treba eliminirati pola populacije.”


Tobias R. mrzio je i žene. Po vlastitom priznanju, 18 godina nije bio u vezi sa ženom i tvrdi da je to bila isključivo njegova odluka.


U manifestu piše kako nikad nije imao djevojku jer nijedna nije bila dovoljno dobra za njega. “Nikada nije dolazilo u obzir da budem s mnogim ženama, da budem u vezi s nekom koja nije zgodna i s kojom se koliko-toliko razumijem. Htio sam imati samo najbolje ili ništa”, piše ubojica.


Neumann je za osumnjičenog rekao da je vjerojatno “incel”, a što je kratica za osobu koja je “bez svoje volje u celibatu” i taj izraz često se koristi za skupine spolno frustriranih muškaraca okupljenih na internetu. 


Nekoliko “incela” povezano je sa silovitim napadima, uključivo muškarca u Torontu koji je optužen za ubojstvo deset osoba kada se kombijem zaletio u mnoštvo pješaka 2018. 


Uz sve to, Tobias R. bio je i paranoičan te uvjeren da ga prati “posebna tajna služba”, i to otkako je bio dijete. U manifestu piše kako mu je sve to postalo jasno 11. rujna 2001. godine, na dan kada je napadnut WTC. Navodi i da su mu ideje pokrali Donald Trump i Jürgen Klopp, nogometni trener.


U BMW-u ubojice pronađeni su časopisi o municiji i pištoljima, a imao je i dozvolu za lovačko oružje.


Prema pisanju medija, neke od žrtava su Kurdi. Među devet ubijenih je pet mladih osoba, uključujući jednu ženu.


“Savezno tužiteljstvo preuzelo je istragu i postoje naznake ekstrenmo desne pozadine”, kazao je glasnogovornik tužitelja.


Glasnogovornik turskog predsjednika u Ankari je kazao kako su među ubijenima u Hanauu i turski državljani.


Ankara očekuje od njemačkih vlasti da “ulože maksimalni napor” da oktriju sve detalje slučaja, kazao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Tayyipa Erdogana.