Suđenje vlasniku "Delta holdinga"

Počelo suđenje najbogatijem srbijanskom tajkunu Miroslavu Miškoviću

Bojana Oprijan Ilić

Miškoviću i njegovim suradnicma optuženim da su od 2005. do 2010. godine protuzakonitim izvlačenjem novca iz cestarskih  tvrtki  i utajom poreza oštetili  te  tvrtke za 154 milijuna eura, a državni proračun Srbije za 4,3 milijuna eura



BEOGRAD Pred specijalnim sudom za organizirani kriminal počelo je suđenje vlasniku  “Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću i njegovim suradnicma optuženim da su od 2005. do 2010. godine protuzakonitim izvlačenjem novca iz cestarskih  tvrtki  i utajom poreza oštetili  te  tvrtke za 154 milijuna eura, a državni proračun Srbije za 4,3 milijuna eura. 


Optuženi su se  prvo izjašnjavali o osobnim podacima, a zatim je počelo čitanje optužnice napisane na 122 stranice  a, kako je rečeno, u spisima samog predmeta je 10.000 stranica. S obzirom na dužinu optužnice  očekuje se da će se Miroslav Mišković o njoj izjašnjavati danas.  Najpoznatiji i najbogatiji  srbijanski tajkun  i njegov sin  Marko Mišković  i vlasnik “Nibens grupe”  Milo  Đurašković  terete se za  zlouporabu položaja odgovorne osobe i poreznu  utaju  zbog čega im prijeti maksimalna kazna od 19,5 godina zatvora.


Optužnicom su obuhvaćeni i Rista Ristić, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Dejan Jevtić, Zdravka Raša i Predrag Filipović, koji se terete za pomaganje u izvršenju kaznenog  djela zlouporabe položaja.  Konačno, Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za utaju poreza. 




Početak procesa Miškoviću i suradnicima izazvao je ogroman interes javnosti i medija, a u sud je stigla delegacija od pet inozemnih promatrača iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Belgije kako bi  pratili suđenje. Oni, međutim, neće imati  nikakvu procesnu ulogu, a sve troškove prevodilaca financirat će obrana koja je zatražila njihovu nazočnost. 


Podsjetimo, Miroslav Mišković je nedavno saslušan i zbog veza sa firmama Darka Šarića a  policija, navodno, ima dokaze da je “oprao” oko 100 milijuna  eura odbjeglog narko-bossa.