Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
22. travnja 2019.
Na biralištima

Počeli bavarski izbori koji bi mogli srozati Angelu Merkel

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 8:15 2018-10-14T08:15:22+02:00

Više od 9,4 miljuna Bavaraca izlazi u nedjelju na izbore i bira novu vlast u toj saveznoj njemačkoj pokrajini, a ankete predviđaju značajan pad podrške Kršćanskoj-socijalnoj uniji (CSU) što bi se moglo loše utjecati i na saveznu vladu kancelarke Angele Merkel.

Ankete objavljene ovog tjedna konzervativnoj kršćanskoj socijalnoj uniji (CSU) predviđaju između 33 i 34 posto podrške birača, a na drugom su mjestu Zeleni sa 18 posto.

Po tim anketama, CSU je izgubio gotovo trećinu "svojih" birača u odnosu da izbore prije četiri godine kada je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj osvojio gotovo 48 posto glasova.

CSU je sestrinska stranka Kršansko -demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, a čelnik CSU-a Horst Seehofer ministar je unutarnjih poslova u njezinoj vladi.

Njegovo čvrsto stajalište o useljavanju dovelo je CDU-CSU savez u velike probleme ove godine, pa se bavarska anketa također interpretira djelomice kao referendum o Seehoferovoj spornoj ulozi u nacionalnoj politici.

Merkel je odbila komentirati da bi bavarski izbori moglo destabilizirati njezinu vladu, rekavši samo kako njezin konzervativni blok doživljava "teška vremena" te se nada dobrom rezultatu za CSU.

Pad potpore CSU-u događa se uslijed rasta popularnosti krajnje desne Alternative za Njemačku koja bi prema zadnjim anketama mogla u Bavarskoj osvojiti između 10 i 14 posto glasova.

Neke od anketa pokazuju i da je oko 53 posto birača još uvijek neodlučno. Prema istraživačkom institutu GMS, udio neodlučnih glasača znatno je porastao kako su se izbori približili.

S manjim postotkom osvojenih glasova, CSU će vjerojatno biti prisiljen prvi put tražiti koalicijskog partnera. Iako je većina Bavaraca sklona da to bude koalicija sa Zelenima, bavarski premijer Markus Soeder (CSU) do sada je isključivao tu mogućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš