Upitan povratak

Pobjegla je da se pridruži teroristima u borbi, pisala da je “žedna australske krvi”, a sad želi natrag u rodnu Australiju

Portal Novilist.hr

FOTO/Reuters

FOTO/Reuters

Pobjegla je u Siriju 2014. godine, a tijekom posljednjih trenutaka samoprozvanog "kalifata", jedna je od mnogih koje žele natrag u domovinu



Islamska država (ISIS) je 2014. godine proglasila kalifat s pretenzijom na teritorij područja Iraka i Levanta koji uključuje Libanon, Izrael i Palestinu, a u posljednje vrijeme odbrojava posljednje trenutke prije konačnog raspada. 


Gledajući natpise stranih medija, u sjeni pada kalifata, pojavljuju se mnoga imena koja traže povrat iz Sirije u matične domovine. Uglavnom se radi o ženama, najčešće majkama, koje žele da ih države iz kojih su pobjegle, prihvate natrag. Žene i mlade djevojke pobjegle su iz domovina da bi se pridružile borbi, stale na stranu Islamske države i udale se za vojnike ISIS-a. 


Britanski Daily Mail je objavio priču tzv. “džihadističke mladenke” koja je s 19 godina pobjegla iz rodne Australije. Djevojka Zehra Duman (24) napustila je Melbourne 2014. godine da bi se borila na strani Islamske države. Prema natpisima, vjeruje se da je riječ o ženi koja je na Twitteru pisala o tome da je “žedna australske krvi”. 




Za Duman se vjeruje da se trenutno nalazi u sirijskom kampu za izbjeglice i da očajnički čezne za povratkom kući. U intervjuu s američkom humanitarkom, žena za koju se vjeruje da je Duman, iako nije potvrdila identitet, izjavila je: “Želim se vratiti svojoj državi. Mislim da to svi traže jer sam državljanka Australije”. Objasnila je da je svjesna da bi stanovnici Australije vjerojatno bili ljuti na nju, ali dodaje: “Moja djeca imaju pravu biti tretirana kao normalna djeca”, prenosi Daily Mail. 


Duman je bivša studentica sa Sveučilišta Keysborough, a na naslovnice australskih medija je dospjela kad se udala za Mahmouda Abullatifa, kojeg Daily Mail naziva “bivšim party-dečkom iz Melbourna koji je postao ekstremist”. Abullatif je poginuo u borbi pet tjedana nakon njihovog vjenčanja. Duman se preudala i rodila dvoje djece u braku s mužem koji je također kasnije umro. 


Prošlogodišnji porazi ISIS-a su u izbjegličke kampove poslali na tisuće “džihadističkih mladenki”. Na stotine je nedužnih beba i malene djece umrlo, a navodna Duman je majka dvogodišnjeg sina i šestomjesečne djevojčice.


Tvrdi da su joj djeca bolesna i pothranjena. “Nemam novaca, nije mi dozvoljeno imati novac. Ne daju nam hranu i ne daju nam da stupimo u kontakt s obiteljima”, izjavila je u videu iz izbjegličkog kampa Al Hawl, koji je originalno poslan na ABC.


Žena tvrdi da pokušava napustiti državu već dvije godine, ali ne može jer nema novaca i što bi je u slučaju da je uhvate, ubili. Davut Duman, Zehrin otac, kaže da je njegovoj kćeri ispran mozak i da očajnički želi da mu se vrati kući. 



2015. godine se vjerovalo da Duman vodi Twitter profil pod imenom Umm Abdullatif. Na korisničkom su se profilu mogle vidjeti slike žena koje drže puške i stoje pored luksuznih auta. “US + Australija, kakav je osjećaj kad znate da je nas pet rođeno i odgojeno u vašim državama, a sad smo žedne vaše krvi?”, stoji u jednoj objavi koju prenosi Daily Mail. 


Druga je objava pokazala pet žena koje stoje ispod zastave Islamske države, pored bijelog BMW-a uz opis: “Ne možete se zezati s mojom ekipom. Od zemlje ‘dolje ispod’ do zemlje Kalifata. To je australski duh”, prenosi Daily Mail. Duman je nakon toga objavila da “se nitko ne hvali autom”. “Auto je dovezen ovdje iz Francuske i prodat će se, prestanite suditi. Nitko se ne pokušava hvaliti u Siriji”. 


Australski Daily Mail u siječnju 2015. godine, objavio je čestitku Duman koju je uputila ubijenom supružniku. “Pobijedio si u utrci”, stajalo u objavi u kojoj ga je opisala kao “zelenu pticu” što simbolizira tzv. mučenika.


Navodi se i da je u ostalim objavama Duman pozivala na nasilje protiv pripadnika drugih vjeroispovijesti, protiv ne-muslimana. “Ubodite ih i otrujte ih. Otrujte svoje učitelje, otrujte hranu po restoranima”, navodno je tada pisala. 


Australski premijer Scott Morrison kaže da neće izložiti riziku niti jednog državljana Australije, pomažući odraslim ekstremistima koji se žele vratiti u zemlju. Kaže da je “velika tragedija što su simpatizeri Islamske države odvukli svoju djecu u ratne zone”, prenosi Daily Mail. 


“Stavili su svoju djecu u strašan položaj. Imaju odgovornost za odluke o priključivanju borbi s teroristima koji se bore protiv Australije. Smatram da su djeca nevine žrtve u terorističkim radnjama svojih roditeljima. Ako se vraćate kući, vraćate se na suočavanje s punom snagom zakona”, u utorak je za australske novinare izjavio premijer Morrison.