Kaspersky Lab upozorava

Pljačkaška skupina pomoću računalnih virusa ukrala milijardu dolara iz banaka

Hina

Reuters

Reuters

Napadi su počeli 2013. godine a provodi ih banda hakera iz Rusije, Ukrajine i Kine Carbanak, koristeći se računalnim virusima kako bi 'zarazila' informatičke mreže banaka i pratila monitore bankovnih službenika, prenosi BBC rezultate izvješća ruskog proizvođača antivirusnog softvera



LONDON  Međunarodna pljačkaška skupina ukrala je u protekle dvije godine do milijardu dolara iz 100 banaka i financijskih institucija iz cijelog svijeta a pljačka još nije završena, upozorava ruska kompanija za računalnu sigurnost Kaspersky Lab.


Napadi su počeli 2013. godine a provodi ih banda hakera iz Rusije, Ukrajine i Kine Carbanak, koristeći se računalnim virusima kako bi ‘zarazila’ informatičke mreže banaka i pratila monitore bankovnih službenika, prenosi BBC rezultate izvješća ruskog proizvođača antivirusnog softvera.


U nekim slučajevima to im omogućuje da prenesu novac s računa banaka na vlastiti račun ili čak da navedu bankomate da izbacuju novac u unaprijed određeno vrijeme, pokazuje istraživanje.




U Kasperskyju tvrdi da pljačka banke u prosjeku traje između dva i četiri mjeseca, s tim da se svaki put ukrade do 10 milijuna dolara. »Posrijedi su vrlo lukave i profesionalne kibernetičke pljačke«, zaključuje glavni istraživač sigurnosti Kaspersky Laba Sergej Golovanov.


Njihove metode označavaju novu etapu u kibernetičkim pljačkama budući da »kradu novac izravno od banaka i nastoje izbjeći da njihova meta budu krajnji korisnici«, poručuju iz Kaspersky Laba, dodajući da surađuju u istrazi koju su u vezi s tim napadima pokrenuli Interpol i Europol.


Napadi su zabilježeni u 30 zemalja, uključujući financijske tvrtke u Švicarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Norveškoj, Njemačkoj, SAD-u, Brazilu, Kanadi, Kini, Ukrajini i Kanadi, navodi BBC.


»Napadi ponovno skreću pozornost na činjenicu da će kriminalci iskoristiti svako osjetljivo mjesto u bilo kojem sustavu«, rekao je Sanjay Virmani, direktor centra za digitalni kriminal Interpola.