Ne mogu zastaviti curenje

Plin i nafta cure iz Totalove platforme u Sjevernom moru

Hina

Uz još svježe sjećanje na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu na platformi British Petroleuma (BP) 2010. godine, menadžeri Totala i britanski dužnosnici uvjeravaju javnost da je neposredna opasnost za takvo što vrlo mala



Veliki oblak eksplozivnog prirodnog plina stvorio se iznad Sjevernog mora uslijed curenja iz platforme Elgin u vlasništvu francuske naftne kompanije Total, zbog čega je u utorak pokrenuta opsežnija evakuacija škotske obale te proglašena zona zabrane pristupa zrakom i morem.


Oblake plina iznad platforme i naftnu mrlju koja se širi morem uočili su radnici. Norveške udruge za zaštitu prirode već su ranije upozoravale da visoki tlak tog podzemnog plina koji je iskorištavala francuska kompanija značajno otežava zatvaranje platforme.


Total je objavio da ne može predvidjeti kada i kako će curenje plina i nafte biti zaustavljeno. Uz još svježe sjećanje na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu na platformi British Petroleuma (BP) 2010. godine, menadžeri Totala i britanski dužnosnici uvjeravaju javnost da je neposredna opasnost za takvo što vrlo mala.




Total je objavio da su brodovi upozoreni da se ne približavaju platformi Elgin bliže od dvije milje, a zrakoplovi bliže od tri milje ukoliko lete ispod 4.000 metara, što isključuje prometovanje helikoptera ali ne utječe na zračni promet.


Naftni div Shell smanjio je broj osoblja na dva okolna postrojenja, na platformi Shearwater koja je nastavila crpiti naftu, te platformi Noble Hans Deul koja je prekinula bušenje.Total je još u nedjelju povukao sve radnike s platforme Elgin, nakon što radnici nisu uspjeli zaustaviti curenje.

Inače, nafta s te platforme, za koju trgovci procjenjuju da proizvodi više od 60.000 barela dnevno, izvozi se putem Forties naftovodnog sustava kojim upravlja BP. Plin pak teče kroz SEAL plinovod do terminala Bacton.


Britanske cijene plina danas su dodatno porasle, tako da su od početka tjedna ojačale gotovo četiri posto.


Britanski dužnosnici poručuju da plin, koji sadrži visoke razine otrovnog sumporovodika te ima miris na trula jaja, treba raspršiti u atmosferi. Ali, to predstavlja rizik za svakoga tko se nalazi blizu izvora, što zaustavljanje curenja čini vrlo složenim.