Premijer u New Yorku

Plenković: Govor američkog predsjednika u UN-u bio je na crti očekivanja

Hina



Govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak u New Yorku u Ujedinjenim narodima bio je prema očekivanjima ističući američke interese, ali i suradnju s drugim zemljama, rekao je premijer Andrej Plenković koji i sam sudjeluje na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.


»Govor je bio na crti očekivanja, bez obzira što je ponovio America first, ovoga je puta također rekao – ali i suradnja s drugim državama, pa i u okviru UN-a«, rekao je Plenković novinarima.


Dodao je kako je tu i otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju u kojemu Amerika naravno ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati i suradnju u rješavanju velikih globalnih problema.Radi se tu i o financiranju, rekao je Plenković i podsjetio da upravo SAD osigurava 22 posto UN-ovog proračuna, dok za mirovne misije diljem svijeta izdvaja i puno više.

»Što se tiče ovih malo oštrijih tonova, pa oni su bili isto tako očekivani, i prema Sjevernoj Koreji i prema Iranu i prema Venezueli, tu smatram da je izrekao ono što Amerika radi zadnjih dana tako da kad se gleda generalno, rekao bih da je to plod njegovoga stila, ali ništa van okvira koje smo mogli očekivati s obzirom na prvih deset mjeseci njegova mandata«, rekao je hrvatski premijer.




Trump je u utorak u svom prvom nastupu pred UN-om je upozorio da će Sjedinjene Države biti primorane »u potpunosti uništiti« Sjevernu Koreju ako Pyongyang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, napao iranske nuklearne i regionalne ambicije, istaknuo kako je neprihvatljiva kolabirajuća demokracija u Venezueli neprihvatljiva te naglasio prijetnju islamističkih ekstremista.


Upitan kakva su mu očekivanja od ovog tjedna u New Yorku, rekao je kako će nastojati dati hrvatski pogled na ključna globalna pitanja i na megatrendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena, siromaštva, terorizma do migracija, svega onog s čime je i Hrvatska suočena na dnevnoj osnovi.


»Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima s obzirom da smo bili zemlja koja je bila primatelj sigurnosti, a sad smo se pozicionirali kao zemlja davatelj sigurnosti i kroz UN i kroz NATO misije, misije EU i to u domeni i obrane i policije i pravosuđa i s te strane sudjelovati u ostvarivanju globalnih ciljeva«, rekao je Plenković.


Upitan jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN vidio s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.


Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika Plenković i Vučić su razmijenili stavove o bilateralnim odnosima, neophodnosti njihovog popravljanja, ali i sveukupnoj situaciji u regiji. Vučić i Plenković razgovarali su i o konkretnim koracima koje dvije strane trebaju poduzeti kako bi građani dviju zemalja imali opipljive koristi od uzajamne saradnje, navodi se u priopćenju.Plenković će održati i druge bilateralne sastanke, i one u prolazu i one dogovorene, a danas je sudjelovao i na sastanku globalnog pakta za okoliš kojim je predsjedao francuski predsjednik Emanuel Macron.