Španjolski nogometni reprezentativac

Pique glasao na referendumu pa kritizirao španjolsku policiju: ”Ovo je sramota, slike govore same za sebe”

Hina

Reuters

Reuters

»Ja sam glasao. Zajedno smo nezaustavljivi braniči demokracije«, napisao je na Twitteru 30-godišnj branič Barcelone. Barcelonin nogometaš je prošli tjedan već podržao referendum preko Twittera što je izazvalo polemike u Španjolskoj. Preko intereneta je pokrenuta peticija da ga se izbaci iz reprezentacije



Španjolski nogometni reprezentativac i član Barcelone Gerard Pique glasao je u nedjelju na referedumu o nezavisnosti Katalonije ne osvrčući se na zabranu Ustavnog suda, dan prije nego će se priključiti španjolskoj reprezentaciji uoči posljednje dvije utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo.


»Ja sam glasao. Zajedno smo nezaustavljivi braniči demokracije«, napisao je na Twitteru 30-godišnj branič Barcelone.Nakon izlaska s biračkog mjesta rekao je: »Ovo je sramota, slike govore same za sebe«.Time je kritizirao operaciju španjolske policije koja je u nastojanju da uzme biračke kutije ozlijedila više ljudi gumenim mecima i pendrecima. Građani su se okupljali na ulazima u škole te mirnim otporom tijelima onemogućavali policajce da uđu unutra. Pique će se u ponedjeljak priključiti suigračima u španjolskoj reprezentaciji u madridskom predgrađu Las Rozas gdje će se pripremati za kvalifikacijske utakmice protiv Albanije i Izraela.Barcelonin nogometaš je prošli tjedan već podržao referendum preko Twittera što je izazvalo polemike u Španjolskoj. Preko intereneta je pokrenuta peticija da ga se izbaci iz reprezentacije. Izbornik Julen Lopetegui stao je u njegovu obranu te pohvalio njegovo zalaganje kada igra za Španjolsku.Publika u Španjolskoj zviždi Piqeu i kada igra za Barcelonu i kada nastupa za Španjolsku. Na referendumu o nezavisnosti u Kataloniji u nedjelju je u sukobima ozlijeđeno 337 građana i 11 policajaca u nastojanjima španjolske policije da spriječi referendum, priopćili su katalonska vlada i španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.Glasnogovornik katalonske vlade, koja je organizirala referendum protivan španjolskom ustavu, rekao je kako se broj ozlijeđenih popeo na 337 od kojih su neki teže ozlijeđeni. Tolikom broju osoba je pružena liječnička pomoć, izvijestila je katalonska medicinska služba preko Twittera.»Za svu osobnu i materijalnu štetu odgovoran je isključivo (španjolski premijer) Mariano Rajoy i vlada Narodne stranke«, rekao je glasnogovornik Jordi Turull. Nakon što jutros autonomna katalonska policija nije zatvorila biračka mjesta, premda joj je to naložio sud, reagirala je španjolska civilna garda i nacionalna policija s namjerom da oduzme glasačke kutije.Na svakom biračkom mjestu, uglavnom osnovnim i srednjim školama, stotine osoba su tijelima blokirale ulaze nakon čega ih je policija rastjerivala gumenim mecima i palicama ili ih odnosila kada bi nepomično ležali na podu pružajući mirni otpor.