Eksplozija pirotehnike

Petero uhićenih nakon požara u hramu u Indiji u kojem je poginulo 106 osoba

Hina

Reuters

Reuters



 Indijska policija uhitila je pet osoba nakon što je u eksploziji pirotehnike u hinduističkom hramu na jugozapadu Indije i u požaru koji je uslijedio poginulo 106 osoba, u jednoj od najtežih nesreća na vjerskim festivalima u povijesti zemlje, prenose u ponedjeljak agencije.


Tisuće ljudi okupile su se u hramu u gradu Kollamu u saveznoj državi Kerali u nedjelju kako bi promatrali vatromet kojim se obilježava početak hinduističke nove godine. Zbog nestručnog ispaljivanja pirotehničkih sredstava koje je izazvalo eksploziju izbio je veliki požar u hramu u kojemu je poginulo 106 osoba a ozlijeđene su stotine ljudi, od kojih su mnogi zadobili teške opekline, priopćila je policija.


Lokalne vlasti objavile su da nisu dale odobrenje za vatromet u hramu Puttingal Devi. Policijski dužnosnik Anantha Krishnan rekao je da je uhićeno pet zaposlenika tvrtke koja je organizirala vatromet u hramu.




U državi Kerali nalaze se brojni hinduistički hramovi koji velikim vatrometima obilježavaju početak hinduističke nove godine, često se međusobno natječući kako bi imali najspektakularniju proslavu, a pritom se ponekad zanemaruju sigurnosni propisi.


Medicinske ekipe su poslane na mjesto nesreće, a vojska i mornarica su poslale helikoptere za evakuaciju najtežih slučajeva, rekao je indijski ministar zdravstva J. P. Nadda. »Stanje je sada pod kontrolom«, rekao je za NDTV ministar unutarnjih poslova Kerale, Ramesh Chennithala.


Član lokalnog parlamenta je rekao da je jedna raketa pala u zgradu gdje su se čuvala pirotehnička sredstva koja su se te večeri trebala upotrijebiti. »To se dogodilo pošto je ispaljeno 75 posto raketa, u protivnom bi broj žrtava bio puno, puno veći«, rekao je za NDTV N.K. Premachandran, zastupnik okruga Kollama.


Glavni liječnik Thiruvananthapuram Medical Collegea u prijestolnici Kerale, rekao je da su neke žrtve imale tako teške ozljede da su bile nužne amputacije. »Kod mnogih opekline zahvaćaju više od 50 posto tijela«, rekao je za list The Hindou D. Mohandas


Premijer Narendra Modi je najavio dolazak na mjesto nesreće, obećavši 2630 eura odštete za obitelji poginulih i 700 eura za ozlijeđene.


Požari i stampeda nisu rijetkost u hramovima i na vjerskim svečanostima u Indiji, uglavnom zbog slabih sigurnosnih mjera.


Nesreća se dogodila u vrijeme priprema za parlamentarne izbore u državi Kerali gdje je na vlasti Kongresna stranka, koja je u oporbi na nacionalnoj razini.