Banke sperme bez kontrole

Pet godina zatvora majci koja je tjerala 14-godišnju kćer na umjetnu oplodnju

Hina

U presudi donesenoj u ožujku 2012., a objavljenoj tek sad kad je završen kazneni progon majke, sudac Peter Jackson opisuje "šok što se roditelj može ponašati na tako podao i sebičan način prema ranjivu djetetu". Sudac je postavio i pitanje međunarodne trgovine donatorskom spermom i primijetio da "nema djelotvorne kontrole nad nabavljanjem sperme od Cryosa"



Dosad tajni sudski dokumenti pokazali su da je kći, djevica, natjerana na oplodnju u vlastitoj spavaćoj sobi i to sedam puta u dvije godine, prvi puta 2008. kad joj je bilo 14 godina. Upotrebljavala je šprice sjemena koje je majka kupila na internetu od danske banke sperme Cryosa.


Sa 16 godina napokon je zatrudnjela i sa 17 je rodila. Izuzetne okolnosti njezine trudnoće izbile su na vidjelo kad su primalje postale sumnjičave jer je majka nastojala spriječiti zbližavanje kćeri s novorođenim djetetom.


“Nećemo to zbližavanje”, rekla je majka kad je primalja predložila djevojčici dojenje. Nakon nekoliko takvih situacija, primalje su obavijestile socijalnu službu, a policija se umiješala u srpnju 2011.




U presudi donesenoj u ožujku 2012., a objavljenoj tek sad kad je završen kazneni progon majke, sudac Peter Jackson opisuje “šok što se roditelj može ponašati na tako podao i sebičan način prema ranjivu djetetu”.


Sudac je postavio i pitanje međunarodne trgovine donatorskom spermom i primijetio da “nema djelotvorne kontrole nad nabavljanjem sperme od Cryosa”.