Obećavaju

Pentagon kaže kako zarada od nafte u Siriji ide SDF-u, ne SAD-u

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Pentagon je u četvrtak objavio da će zarada s naftnih polja na sjeveroistoku Sirije ići kurdskim snagama koje podupire SAD, a ne Americi.


“Zarada ne ide SAD-u, nego SDF-u”, izjavio je novinarima glasnogovornik Pentagona Johnatan Hoffman. SDF su Sirijske demokratske snage koje vode Kurdi.


Zbog bojazni da bi Islamska država mogla iskoristiti bezvlašće, američki predsjednik Donald Trump je rekao da će manji dio američkih vojnika ostati u dijelovima Sirije bogatima naftom, odnosno područjima pod kontrolom Kurda.




No, moglo bi se raditi o ukupno stotinama američkih vojnika ili nešto manje od tisuću koliko ih je bilo na sjeveru Sirije kada je Trump prošloga mejseca nenadano objavio njihovo povlačenje.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da SAD ne ispunjava svoju obvezu potiskivanja kurdske milicije iz pograničnog područja u Siriji zbog čega će on to pitanje idući tjedan postaviti predsjedniku Donaldu Trumpu.


Hoffman je rekao da ne zna ima li u tom području još kurdskih boraca, ali je dodao da SAD ondje nema pregled cijele situacije.


Dodao je kako Washington od Ankare očekuje da će privesti pravdi svakog borca snaga koje podupire Ankara, a koji su počinili ratne zločine.


U Pentagonu kažu da se primirje na sjeveroistoku Sirije općenito poštuje.