Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 4
Sutra: 20° 23° 17
21. srpnja 2018.
Ministrica vanjskih poslova

Pejčinović Burić: Hrvatski je interes stabilna i cjelovita BiH jednakopravnih konstitutivnih naroda

Pejčinović Burić: Hrvatski je interes stabilna i cjelovita BiH jednakopravnih konstitutivnih naroda
Pejčinović Burić: Hrvatski je interes stabilna i cjelovita BiH jednakopravnih konstitutivnih naroda
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2017. u 21:38 2017-07-06T21:38:24+02:00

»Nama je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a ona može biti takva samo ukoliko su sva tri konstitutivna naroda u jednakopravnom položaju«, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za HRT

Hrvatskoj je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a preduvjet za to je jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i izrazila uvjerenje da će zajednički sastanak vlada dviju zemalja pridonijeti boljem ozračju u rješavanju otvorenih pitanja i unaprijeđenju partnerstva Hrvatske i BiH.

»Nama je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a ona može biti takva samo ukoliko su sva tri konstitutivna naroda u jednakopravnom položaju«, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za HRT istaknuvši da je Hrvatskoj u kontekstu odnosa s BiH važan položaj Hrvata u toj zemlji.
»Razgovarat ćemo gotovo o svim pitanjima koje zanimaju dvije države«, najavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, uoči zajedničke sjednice dviju vlada u petak u Sarajevu.

Pejčinović Burić je u razgovoru naglasila kako je ovoj vladi odnos s BiH na samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta. Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini na putu prema kandidaturi za članstvo u EU-u, ali najveći dio posla mora odraditi sama Bosna i Hercegovina provedbom reformi, prije svega strukturnih, rekla je, među ostalim, Pejčinović Burić.

Na pitanje o majorizaciji Hrvatska u BiH, hrvatska ministrica je ocijenila da »na žalost daytonski sustav u jednom dijelu omogućuje manipuliranje što se događalo u prošlosti kod izbornih procesa«.

»Naime, Hrvati kao najmanja zajednica su majorizirani od strane drugih na raznim razinama«, te, primjerice, u prošlosti nisu birali svog predstavnika u predsjedništvo, rekla je Pejčinović Burić.

Stoga »treba provesti određenu reformu izbornog zakona«, rekla je Pejčinović Burić i dodala da su izbori sljedeće godine te da je sam Ustavni sud BiH presudio da jednu takvu reformu treba provesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka