Jadranska trilaterala

Pejčinović Burić Crnoj Gori i Albaniji: put prema EU istovjetan je tranziciji

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Pejčinović Burić je sudjelovala na trećem sastanku ministara vanjskih poslova trilaterale Hrvatska - Albanija - Crna Gora nakon čega je usvojena zajednička izjava kojom se potvrdila važnost jačanja suradnje između triju zemalja koja je "snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe"



Važnost članstva u euroatlantskim integracijama jest u tome što država na putu prema njemu prođe onaj proces koji bi ionako kao tranzicijska zemlja morala proći, poručila je u petak u Budvi ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon sastanka ministara vanjskih poslova Jadranske trilaterale koju osim Hrvatske čine Crna Gora i Albanija, članice NATO saveza koje su na putu prema Europskoj uniji.


Pejčinović Burić je sudjelovala na trećem sastanku ministara vanjskih poslova trilaterale Hrvatska – Albanija – Crna Gora nakon čega je usvojena zajednička izjava kojom se potvrdila važnost jačanja suradnje između triju zemalja koja je “snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe”.


Hrvatska ministrica je na konferenciji za medije nakon susreta naglasila kako tri države zbog zajedničkih vrijednosti,  a to su članstvo u NATO savezu i izlaz na Jadransko more, detaljnije razgovaraju o pitanjima zajedničkog interesa poput turizma, povezivosti u energetici i drugim granama gospodarstva te o onim pitanjima koja se ne mogu rješavati dovoljno učinkovito u okvirima granica samo jedne države, poput požara ili očuvanja okoliša.




Tema razgovora bilo je i proširenje i pristupanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, posebice u kontekstu nove dinamike koju je u taj proces unijela Strategija o proširenju Europske komisije iz veljače, te lipanjski zaključci Vijeća Europske unije koje je hrvatska ministrica nazvala “novim zamahom eurointegracijskom procesu”. 


Hrvatska je ponovila snažnu potporu Crnoj Gori i Albaniji na njihovom europskom putu, kao i spremnost za nastavak te potpore, kako političke tako i tehničke, u smislu prenošenja vlastitih iskustava i ekspertize iz pregovaračkog procesa, stoji u priopćenju ministarstva.


“Mislim da je najbolja poruka zašto je važno članstvo u EU upravo to da država na putu prema tome prođe onaj proces koji bi ionako kao tranzicijska zemlja morala proći – proces transformacije, prilagodbi i pristupanja raznim institucijama. U tom smislu je ovaj uspjeh prema euroatlantskom putu uspjeh reformi”, istaknula je Pejčinović Burić. 


Ustvrdila je kako je Crna Gora “duboko zašla u pregovore” s Bruxellesom i da se može reći “da je na pola puta” jer je otvorila skoro sva poglavlja, no da sad slijedi zahtjevniji dio puta, a to je njihovo zatvaranje. 


Što se tiče Albanije pohvalila je velike reformske procese koje je ta država poduzela, ali je naglasila i kako za službeno otvaranje pregovora biti potrebno još rezultata, u čemu će, kao i dosad, imati podršku Zagreba. 


“Hrvatska kao članica EU sjedi za stolom gdje se odlučuje i u svim forumima se zalaže i za proširenje i za napredovanje zemalja”, zaključila je ministrica. 


S kolegama Srđanom Darmanovićem i Ditmirom Bushatijem razgovarala je i o nedavnom summitu NATO-a, izdvojivši kao iznimno važnu odluku tog saveza o upućivanju poziva Makedoniji za započinjanje pristupnih pregovora za članstvo.


Razgovaralo se i o pitanjima regionalne i međunarodne sigurnosti, te jačanju zajedničkih napora u suočavanju s brojnim izazovima i prijetnjama, uključujući ilegalne migracije.