Istraživanje

Pariz pretekao London kao najpoželjnija ulagačka destinacija u Europi

Hina

Reuters

Reuters



Pariz je pretekao London kao najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konzultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY), što se dogodilo po prvi puta u 15 godina, odnosno otkad EY provodi to istraživanje.


Promjena u poretku na europskom kontinentu je, s jedne strane, znak utjecaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske unije – Brexita, a s druge pak takozvanog »Macron efekta«, odnosno reformi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona naklonjenih poslovnom sektoru.


U istraživanju, u kojem su korišteni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, sudjelovale su 502 kompanije, a francusku prijestolnicu kao najpoželjniju destinaciju za izravna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 posto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 posto.




Gledana kao cjelina, Velika Britanija je u 2017. godini ostala vodeća europska destinacija za izravna strana ulaganja, s 1.205 od ukupno 6.653 novih takvih projekata u Europi, ispred Njemačke s 1.124 projekta te Francuske s 1.019 FDI projekata.


No, ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 posto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabilježio usporavanje, te je bio tek šest posto veći nego u 2016. godini.


Ovo je prvi puta od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se provodi godišnje istraživanje. Na trećem mjestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.


»Velika Britanija osjeća utjecaj Brexita«, ocjenuje se u izvješću.


»Ulaganja su usporila nakon financijske krize 2008. godine, no Francuska sada hvata priključak, dijelom zahvaljujući Brexitu«, dodaje se te navodi da su reforme predsjednika Macrona tržište rada učinile fleksibilnijim.