Marieke Vervoort

Paraolimpijska prvakinja eutanazijom okončala život: ‘Nisam više mogla trpjeti bolove’

Hina

Reuters

Reuters

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i urokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana



Četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.


Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.


Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i urokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana.




»Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka«, izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.


»Kad više neću moći izdržati, znam da imam taj papir«, izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.


U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort »u utorak navečer ispunila svoju želju«.