Zabrana novog zapošljavanja

Papa zbog štednje ukida prekovremeni rad u Vatikanu

Hina

Svrha je ograničiti troškove osoblja s obzirom na financijske planove Svete Stolice za 2014., bez otpuštanja i drugih mjera koje bi zaposlenike što skrbe za svoju obitelj, mogle dovesti u težak položaj



VATIKAN – Sveta Stolica je zbog štednje odlučila prekinuti sa zapošljavanjem i prekovremenim radom svojih zaposlenika koji su se zbog aktivnosti pape Franje ipak našli u situaciji da moraju više raditi, otkriva agencija I. Media prenoseći vatikanske izvore.


Državni tajnik (središnja uprava Svete Stolice) uputila je pismo čelnicima dvadesetak kongregacija i papinskih vijeća, zatraživši da obustave zapošljavanje i prekovremeni rad zaposlenika.


Uz štednju koja će se time postići, ovom odlukom se žele zaustaviti kadrovske promjene u Vatikanu u očekivanju budućih velikih promjena, napose preustroja tih dikasterija (ministarstava), doznaje ta agencija specijalizirana za Vatikan.




Po informacijama koje je objavio talijanski dnevnik Il Messaggero, koje je I. Media potvrdila, u cirkularnom pismu koje je potpisao državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, traži se od čelnika Kurije da prekinu zapošljavanje, da ne produljuju radne ugovore i da ne dopuštaju prekovremeni rad i rad nedjeljom.


Izbor pape Franje i njegova popularnost donijeli su više posla mnogim zaposlenicima, pa i nedjeljom.


Svrha je ograničiti troškove osoblja s obzirom na financijske planove Svete Stolice za 2014., bez otpuštanja i drugih mjera koje bi zaposlenike što skrbe za svoju obitelj, mogle dovesti u težak položaj.


Stanovita napetost se primjećuje među niže i višerangiranim zaposlenicima u Vatikanu zbog najavljenih velikih promjena koje će se provesti spajanjem služba i eventualnim preustrojem.


Gospodarske reforme Kurije su pripremila ad hoc povjerenstva i privatne specijalizirane agencije pod vodstvom »G8«, vijeća kardinala Papinih savjetnika.