Podsjećaju ga

Papa uspoređuje s Hitlerom političare koji bjesne protiv homoseksualaca

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



VATIKAN Papa Franjo rekao je u petak da ga političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Židova podsjećaju na Hitlera.


“Nije slučajnost da se ponovno pojavljuju simboli tipični za nacizam”, rekao je Franjo u obraćanju sudionicima međunarodne konferencije o kaznenom pravu.


“I moram vam priznati da kad čujem govore nekih odgovornih za red ili za rad vlade, mislim na Hitlerove govore 1934, 1936”, rekao je, udaljivši se od pripremljene teme.




“Progoni Židova, Roma i ljudi s homoseksualnim sklonostima, danas tipični, predstavljaju ‘par excellence’ kulturu odbacivanja i mržnje. To se radilo u tadašnja vremena, a danas se događa ponovno”, rekao je Papa.


Za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj, ubijeno je šest milijuna Židova, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su također slani u logore za istrebljenje.


Papa Franjo nije imenovao političare niti zemlje na koje se odnosi njegova kritika.


U Brazilu, predsjednik Jair Bolsonaro imao je dugu povijest javnih govora koji su obilovali homofobnim, rasističkim i seksističkim izjavama pije nego što je preuzeo dužnost 1. siječnja.


Prilikom jednog intervjua rekao je da bi radije imao mrtvog sina nego sina homoseksualca.


Proteklih tjedana, papa Franjo je također osudio ponovnu pojavu antisemitizma u Europi.


U srijedu je u komentarima tijekom opće audijencije rekao: “Danas se ponovno počeo rađati običaj progona Židova. Braćo i sestre: to niti je humano niti kršćanski, Židovi su naša braća i sestre i ne smiju se progoniti! Shvaćate?”, kazao je.


Prošli tjedan Papa je bio “zgrožen” antisemitskim zlostavljanjem 89-godišnje talijanske senatorica i preživjele iz holokausta, koja je dobila policijsku zaštitu nakon prijetnji smrću.


U srpnju, u studiji Europske unije navodi se da mladi europski Židovi doživljavaju antisemitizam u većoj mjeri nego njihovi roditelji, a porast zlostavljanja dolazi u obliku mailova, poruka i postova na društvenim mrežama.


Više od 80 posto Židova svih uzrasta reklo je da osjeća porast antisemitizma na internetu tijekom zadnjih pet godina i oko 70 posto njih reklo je da se suočava s većim neprijateljstvom u javnosti, navodi se u studiji.