Abortus

Papa usporedio pobačaj s eugenikom u “bijelim rukavicama” kakvu su prakticirali nacisti

Hina

Reuters

Reuters

»Htio sam reći da je postala moda, ili barem običaj, da se u prvim mjesecima trudnoće rade pretrage kako bi se vidjelo je li dijete možda bolesno ili će se roditi s nekim nedostatkom, a prvi izbor je riješiti ga se«, rekao je Sveti Otac



Papa Franjo je usporedio u subotu pobačaj koji se čini u slučaju tjelesnog nedostatka ploda s eugenikom »u bijelim rukavicama« kakvu su prakticirali »nacisti«, osudivši postupak kojim se »uklanja nedužne kako bi se moglo mirno živjeti«.


»Htio sam reći da je postala moda, ili barem običaj, da se u prvim mjesecima trudnoće rade pretrage kako bi se vidjelo je li dijete možda bolesno ili će se roditi s nekim nedostatkom, a prvi izbor je riješiti ga se«, rekao je Sveti Otac primajući u Vatikanu predstavnike obiteljskih udruga.


»U prošlom stoljeću svi su bili zgroženi onim što su radili nacisti pazeći na čistoću rase. Danas činimo istu stvar u bijelim rukavicama«, rekao je Papa rođen u Argentini.Papa Franjo se usto zapitao: »Zašto više ne vidimo na ulici osobe patuljasta rasta? Zato što protokol mnogih liječnika kaže: Rodit će se s anomalijom, riješit ćemo ga se«.

Govoreći o obitelji, Papa je primijetio da se »danas govori o raznim vrstama obitelji. Da, istina je: Postoji samo jedna riječ za obitelj, kažemo i obitelj zvijezda, životinjska obitelj«.




»No obitelj, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina«, dodao je Jorge Bergoglio.


»Obitelj je lijepa pustolovina i danas vidimo, kažem to teška srca, da se nerijetko o zasnivanju obitelji, o braku, razmišlja kao da je riječ o lutriji. Ako ide, ide, ako ne, brišemo sve i idemo ispočetka«, požalio je Papa.