Štitio oca Horacija Lopeza

Papa prihvatio ostavku meksičkog biskupa zbog zaštite pedofila

Hina

Reuters

Reuters

Vatikan je objavio da je papa Franjo u četvrtak prihvatio ostavku monsignora Gonzala Galvana Castilloa, biskupa Autlana u Meksiku, kojeg mjesni tisak optužuje da je štitio jednog svećenika pedofila



VATIKAN  Vatikan je objavio da je papa Franjo u četvrtak prihvatio ostavku monsignora Gonzala Galvana Castilloa, biskupa Autlana u Meksiku, kojeg mjesni tisak optužuje da je štitio jednog svećenika pedofila.


Kratko priopćenje najavljuje ostavku biskupa na temelju članka Zakonika kanonskog prava koji se odnosi na neuobičajene situacije (teške pogreške, bolest…), ali ne daje nikakvo objašnjenje.


Biskup o kojem je riječ star je 64 godine i premlad je za umirovljenje predviđeno sa 75 godina.




Prema meksičkom tisku, vjernici zamjeraju biskupu da je zadržao na dužnosti svećenika, oca Horacija Lopeza, kojeg je za pedofiliju optužio jedan 11-godišnjak.


Taj danas 24-godišnjak se 2009. požalio biskupu, koji je oca Lopeza tek preselio u drugu biskupiju.


Nakon što je početkom lipnja najavljeno osnivanje pravosudne instance u Vatikanu za suđenja biskupima optuženim da su tajili optužbe o djelima pedofilije, neprestano raste broj ostavki biskupa.


Sredinom lipnja je Sveta Stolica najavila odlaske dvojice američkih biskupa, optuženih za pokrivanje svećenika pedofila u njihovim biskupijama i otvaranje prvog procesa u Vatikanu u srpnju za pedofiliju protiv bivšeg nuncija u Dominikanskoj Republiki, Jozefa Wesolowskog.