Poruka za Dan mira

Papa pozvao na “temeljito ekološko obraćenje”. Hoće li ga itko poslušati?

Hina

REUTERS

REUTERS



U tradicionalnoj poruci na Svjetski dan mira koja će se 1. siječnja čitati u svim crkvama, papa Franjo poziva na »temeljito ekološko obraćenje« koje uključuje nove međuljudske odnose i poštovanje »stvorenoga«.


»Ponekad zbog pogrešnog shvaćanja naših vlastitih načela opravdavamo loš odnos prema prirodi, samovoljnu vladavinu ljudskog bića nad stvorenim, ratove, nepravdu i nasilje«, požalio je Sveti Otac u tom dokumentu koji je kao i svake godine objavljen prije Svjetskog dana mira.


Ljudi se moraju, istaknuo je Papa, »ekološki obratiti« jer »za buduće naraštaje moramo njegovati i sačuvati prirodna bogatstva i brojne oblike života te samu Zemlju«.




»Ekološko obraćenje se mora radikalno shvatiti«, kao »novo gledanje na život«, na odnos prema čovjeku i prirodi, ocijenio je Papa.


Argentinac Jorge Bergoglio u svojoj poruci kaže da su ratovi i sukobi, koji su se »sve većom razornom snagom« nizali tijekom ljudske povijesti, rezultat »eksploatacije i korupcije koje hrane mržnju i nasilje«.


U poruci mira je još jednom – kao i u prigodi nedavnog posjeta Japanu – osudio nuklearno odvraćanje koje »može stvoriti samo privid sigurnosti«.


»Ne možemo težiti očuvanju međunarodne stabilnosti iz straha od uništenja, u ravnoteži koja nikad nije bila nestabilnija i koja visi na rubu nuklearnog ponora«, rekao je Sveti Otac.