Važna poruka

Papa: ‘Europa je civilizacija koja prestaje rađati djecu, ali zatvara vrata migrantima. To je samoubojstvo’

Hina

Reuters

Reuters

»Izbjeglički centri su koncentracijski logori« jer su prenapučeni, rekao je Franjo tijekom posebnog vjerskog obreda u središtu Rima, na komemoraciji za kršćanske mučenike našeg doba



Europa čini samoubojstvo zatvarajući svoje granice pred migrantima i izbjeglicama, rekao je papa Franjo u subotu i usporedio je neke prenapučene europske prihvatne centre s nacističkim koncentracijskim logorima.


U propovijedi je papa Franjo pohvalio velikodušnost Italije i Grčke, prve europske zemlje u koje izbjeglice stižu na putu za Europu te je kritizirao međunarodne sporazume koji priječe preraspodjelu migranata diljem Europe.


Europske prenapučene prihvatne centre usporedio je s nacističkim koncentracijskim logorima.




»Izbjeglički centri su koncentracijski logori« jer su prenapučeni, rekao je Franjo tijekom posebnog vjerskog obreda u središtu Rima, na komemoraciji za kršćanske mučenike našeg doba.


»Istina je, mi u Europi smo civilizacija koja prestaje rađati djecu, ali ujedno mi zatvaramo vrata migrantima. To se zove samoubojstvo«, rekao je Papa.


Prisjetio se zatim susreta s muškarcem i troje njegove djece lani kada je posjetio izbjeglički logor na grčkome otoku Lezbosu.


Muškarac mu je rekao da je musliman i da su mu suprugu kršćanku »teroristi« zaklali pred očima jer je odbila odreći se križa.


Papa nije naveo državljanstvo tog muškarca, ali je dodao »ne znam je li uspio napustiti taj koncentracijski logor«.


Papa je predvodio misu u Bazilici sv. Bartolomeja u grimiznoj stoli koja je pripadala Ragheedu Azizu Ganniju, kaldejskom svećeniku ubijenom u Mosulu u Iraku 2007.


Prije Papine homilije pred okupljenim vjernicima govorili su prijatelji i rodbina ubijenih kršćana, a među njima bila je i sestra oca Jacquesa Hamela, 86-godišnjeg svećenika kojega je lani u Francuskoj ubio 19-godišnji džihadist.


Misa je održana u Rimu prije Papina putovanja 28. i 29. travnja u Egipat gdje je kršćanska manjina sve češća meta islamističkih terorista koji su prije Uskrsa ubili najmanje 45 vjernika u napadima na dvije koptske crkve.