Drugi petogodišnji mandat

Pahor prisegnuo na drugi predsjednički mandat, u govoru spomenuo i arbitražu

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti«, kazao je Pahor



LJUBLJANA Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na sjednici parlamenta potpisao prisegu da će braniti nacionalne interese i blagostanje građana započevši svoj drugi petogodišnji mandat na položaju predsjednika Slovenije, a u govoru se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.


Pahor je u inauguracijskom govoru među ostalim spomenuo odnose s Hrvatskom i drugim susjednim državama, rekavši da europska i vanjska politika započinje upravo dobrosusjedskim odnosima, te podržao nastojanje vlade da se provede arbitražni sporazum o granici.


»Ponosni smo da je Slovenija nakon što je diplomatski priznata sva otvorena pitanja s drugim državama riješila na miran način, uključujući i pitanje o načinu određivanja granice sa susjednom Hrvatskom«, kazao je u inauguracijskom govoru Pahor, te dodao da je ove godine ad-hoc arbitraža tu granicu i odredila temeljem arbitražnog sporazuma kao međunarodnog ugovora.




»Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti«, kazao je Pahor.


Dodao je da Slovenija i dalje treba ostati aktivna u oblikovanju svjetske i europske politike, a posebno angažirana u jugoistočnoj Europi i na području Balkana.


»S našim iskustvom, znanjem i političkom voljom želimo toj regiji pomagati u očuvanju i učvršćenju mira i sigurnosti, te u euroatlantskim vizijama te regije«, kazao je Pahor.


Na predsjedničkim izborima prije mjesec i pol dana Pahor je u drugom krugu izbora pobijedio protukandidata Marjana Šareca, osvojivši 53 posto glasova od 52 posto birača koji su izašli na izbore.