Slovenski šef države

Pahor: Rusija očekuje zatopljenje odnosa sa SAD-om, Ukrajina će pričekati

Hina

Reuters

Reuters



Europske mirovne inicijative za uspostavu mira u istočnoj Ukrajini u ovom trenutku nisu tako prihvatljive za Moskvu jer očekuje moguće zatopljenje odnosa s Washingtonom i susret dvojice predsjednika, Vladimira Putina i Donalda Trumpa, rekao je u nedjelju slovenski šef države Borut Pahor.


Za Slovensku televiziju u video-razgovoru iz Kijeva, gdje je u nedjelju boravio u službenom posjetu Ukrajini, Pahor je rekao da je mirovna inicijativa za smirivanje stanja u Ukrajini bila jedna od tema njegova posjeta Rusiji, gdje se u Moskvi u petak sastao s Putinom.


»Moram konstatirati da ruska strana u ovom trenutku ima prevelika očekivanja od mogućnosti zaotopljenja odnosa s SAD-om i od prvog susreta predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa da bi bila nešto spremnija reagirati na sugestije i pozive koje sam sa sobom donio u Moskvu«, kazao je Pahor.




Prije odlaska u Moskvu i Kijev Pahor je obavio konzultacije u Europi o svome putu, a u Berlinu je razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.


Iskustva i razgovori koje je vodio prije sastanka s Putinom uvjerili su ga da je uvjet za smirivanje stanja u Ukrajini povlačenje oružja i prekid borbi u istočnoj Ukrajini, što jer iznio i ruskome predsjedniku.


Nakon toga mogli bi se poboljšati odnosi Ruske Federacije i Europske unije, rekao je Pahor.


Dodao je da je i njegov posjet Ukrajini, gdje je razgovarao s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, pokazao da rješavanje ukrajinske krize može još potrajati te će svoje napore prema smirivanju stanja uložiti i Slovenija koja je u prijateljskim odnosima i s Rusijom i s Ukrajinom.»Pokazalo se da bi sadašnje prilike i ubuduće mogle zahtijevati mnogo političke volje, spremnosti za traženje konkretnih rješenja«, rekao je.