Pogibija 176 ljudi

Pad Boeinga: Nekoliko izvora navodi da je zrakoplov srušila iranska raketa

Hina

Reuters

Reuters

»Imamo informacije više izvora, posebice naših saveznika i naših službi koji navode da je iranska raketa zemlja-zrak sušila zrakoplov. To možda nije bilo namjerno«, rekao je Justin Trudeau na konferenciji za novinare



OTTAWA Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je nekoliko obavještajnih izvora, uključujući kanadske, navelo da je iranska raketa zemlja-zrak srušila Boeing 737 koji je pao u srijedu blizu Teherana.


»Imamo informacije više izvora, posebice naših saveznika i naših službi koji navode da je iranska raketa zemlja-zrak sušila zrakoplov. To možda nije bilo namjerno«, rekao je na konferenciji za novinare.


Kao i u srijedu, kanadski premijer je ocijenio da posljednji događaji pojačavaju potrebu podrobnije istrage te afere.




»Kanađani imaju pitanja na koje treba dati odgovore«, inzistirao je.


Nesreća u kojoj je poginulo 176 osoba, među kojima 63 Kanađana, dogodila se nedugo nakon što je Teheran ispalio rakete na baze koje koristi američka vojska u Iraku.


Američki predsjednik Donald Trump kazao je u srijedu da ima »sumnje« u pogledu razloga pada tog zrakoplova, prenosi AFP.


Jedan američki dužnosnik rekao je da su američki sateliti detektirali lansiranje dvaju projektila nešto prije nego se zrakoplov srušio. Dvojica dužnosnika kazala su kako Washington vjeruje da je zrakoplov srušen slučajno.