Strava na božićnom sajmu

PUCNJAVA NA ADVENTU U STRASBOURGU Najmanje dvoje mrtvih, više ranjenih, napadač lociran

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters

Prema informacijama koje se mogu čuti u gradu, napadač je i lociran, u kvartu dvadesetak minuta hoda udaljenom od centra grada. Policija pretražuje taj dio grada.



NOVO 00.45 Napadač je 29-godišnjak rođen u Strasbourgu, doznaje se iz francuskih medija. Otprije je poznat službama sigurnosti. Prema tvrdnjama očevidaca, napad je trajao desetak minuta, a pucnjava se čula na različitim, no ne jako udaljenim lokacijama. 


NOVO 23.50 Prema informacijama koje se mogu čuti u gradu, napadač je i lociran, u kvartu dvadesetak minuta hoda udaljenom od centra grada. Policija pretražuje taj dio grada. Od 12 ranjenih osoba, sedam ih je u težem stanju, a dvije su osobe u napadu poginule. Policija je napad definirala kao teroristički. 


NOVO 23.20 Policija u Strasbourgu još traga za počiniteljem, čiji je identitet sada i poznat policiji. Riječ je o osobi s kriminalnim dosjeom. Prema najnovijim informacijama, ubijene su dvije, a ranjeno 12 osoba, od kojih su dvije u kritičnom stanju




NOVO 23.00  Oko 21 sat vidjeli smo kroz prozor kordone vozila hitne pomoći, zatim i da je zgrada parlamenta u kojemu se nalazimo blokirana, a preko lokalnih medija čuli smo da se nedaleko nas dogodio napad. Neki čak govore i o više napada te da se pucnjava nedavno ponovo čula – kazao nam je  Matej Blažić iz Ike, koji radi kao stažist u uredu eurozastupnika Tonina Picule u Strasbourgu.




Europski parlament je zatvoren, a njegovi zastupnici koji su se u vrijeme pucnjave našli u gradu na večeri obaviješteni su da ostanu do daljnjega u restoranima, i ne izlaze van. Nitko od hrvatskih europarlamentaraca i njihovih suradnika, kako doznajemo, nije ozlijeđen.


NOVO 22.50 Mediji navode da su dvije osobe poginule u pucnjavi.


NOVO 22.35 Prema neslužbenim informacijama, napadač je ranjen nakon što je na njega u potjeri pucala vojska.



NOVO 22.20 Policija je upozorila građane da ne izlaze na ulice jer je napadač još na slobodi. 


Napadač je identificiran i u bijegu, rekli su policijski izvori.


Izvor u tužitljestvu je rekao da zasad nije poznat motiv napada i da je otvorena istraga kako bi se vidjelo je li riječ o terorizmu.Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je »ozbiljan incident« u gradu i pozvalo stanovnike da ostane u kućama.Od građana i turista koji su se zatekli u središtu Strasbourga zatraženo je da se sklone u restorane i ne napuštaju ih.


»Čuli su se pucnji i ljudi su trčali na sve strane«, rekao je lokalni trgovac televiziji BFM i dodao da je pucnjava trajala oko 10 minuta.Napad se dogodio blizu božićnog sajma, na jednom od glavnih gradskih trgova Place Kleber.Snage sigurnosti okružile su to područje u kojem je zaustavljen sav javni promet. Izvor iz Europskog parlamenta izjavio je Hini da su među ubijenima dvojica policajaca i jedan posjetitelj EP-a koji se zatekao na mjestu napada.I predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je talijanskim novinarima o »više mrtvih«.Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada , zgrada EP-a je blokirana kao objekt od posebnog značaja. Osobe koje su se zatekle u zgradi – zastupnici, službenici i posjetitelji ne mogu je napustiti.


Najmanje je devet ranjenih, a jedna osoba ubijena u napadu koji se večeras oko 20 sati dogodio u središtu Strasbourga, usred poznatog adventskog sajma koji privlači na milijune turista, i u kojem zasjeda Europski parlament.


O detaljima francuska policija zasad ne govori, a središte grada je evakuirano te se građane i goste poziva da ostanu u svojim kućama i hotelima. Nije poznato, zasad, je li riječ o terorističkom napadu.


Prema neslužbenim informacijama francuskih medija, napadač je u bijegu. Nitko od hrvatskih europarlamentaraca i njihovih suradnika, kako doznajemo, nije ozlijeđen.



Europski parlament je zatvoren, a njegovi zastupnici koji su se u vrijeme pucnjave našli u gradu na večeri obaviješteni su da ostanu do daljnjega u restoranima, i ne izlaze van.



Napadač je navodno rafalno pucao na nekoliko lokacija u centru, gdje su gužve zbog adventskog sajma najveće.