Stručnjaci u nedoumici

PRVI NA SVIJETU Pas u Hong Kongu pozitivan na koronavirus, no je li stvarno zaražen?

P. N.

Reuters

Reuters

Bit će provedena daljnja ispitivanja kako bi se potvrdilo je li pas zaista zaražen koronavirusom ili je takav nalaz rezultat onečišćenja njuške i usta iz okoliša



Zabilježen je prvi slučaj psa pozitivnog na koronavirus, piše La Repubblica. Pas koji je testiran nalazi se u Hong Kongu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 


Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica programa WHO-a za hitne slučajeve, potvrdila je da su kod psa pomeranca nađene male količine virusa, a stručnjaci u Hong Kongu još su u nedoumici.


Bit će stoga provedena daljnja ispitivanja kako bi se potvrdilo je li pas zaista zaražen koronavirusom ili je takav nalaz rezultat onečišćenja njuške i usta iz okoliša, piše Time.




Vlasnica psa je 60-godišnja žena koja je razvila simptome infekcije koronavirusom 12. veljače te se nakon toga pokazala pozitivnom na koronavirus.


 


Hongkonška uprava za poljoprivredu i ribarstvo je objavila da pas nema nikakvih simptoma bolesti već je tek ‘blago pozitivan’ na virus. Nalazi se u karanteni u jednoj luci i bit će vraćen vlasnici čim mu rezultat testa bude negativan.


Lokalna vlast odlučila je staviti u karantenu sve domaće životinje kojima vlasnici budu pozitivni na virus Covid-19. 


‘Radimo zajedno sa stručnjacima iz Hong Konga kako bismo shvatili rezultate, shvatili koje daljnje testove provode i vidimo na koji će se način brinuti o tim životinjama’, rekla je Kerkhove na tiskovnoj konferenciji u sjedištu WHO-a u Ženevi. 


Iako se vjeruje da je virus na čovjeka prešao sa životinje – govorilo se o šišmišu – trenutno nema dokaza da životinje poput pasa ili mačaka mogu biti zaražene koronavirusom, priopćila je uprava za poljoprivredu i ribarstvo.